Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Pistons configureren

Toon actieve onderwerpen


Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 11 jul 2019 17:35

Pistons configureren

We zijn er bijna....
Console met verlichte pistons (aangesloten op de LITSW van midihardware) , een sampleset met pistons.
Hoe krijg ik het voor elkaar dat als ik piston 2 indruk, piston 1 uit gaat? Nu blijft alles branden wat ik heb ingedrukt....
Ik heb het hier over de "divisionals", waarvan ik er 8 per klavier heb. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de "generals"
Het mooiste orgel maak je zelf.

Berichten: 3590

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 11 jul 2019 18:24

Re: Pistons configureren

https://www.midi-hardware.com/index.php ... n=tutorial helemaal aan het einde.
Je moet wat de drukknoppen betreft groepen maken (voor elk klavier een divisional). Elke groep op hetzelfde MIDi kanaal zetten als het klavier staat.
en dan:
press any piston is 1st group, and enter #909 - this will turn it in select-1-of-many mode, so only one piston can be selected at any time
Meer codes zijn beschreven in de scansetguide18.pdf blz. 33

Verder: als je een piston van je eigen orgel koppelt aan de betreffende piston van de sample set (MIDI learn), dan zorgt de sample set voor de rest.

(je had dit al kunnen testen met St. Anne; die heeft ook divisionals ;) )
Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 11 jul 2019 18:35

Re: Pistons configureren

Evert-Jan schreef:https://www.midi-hardware.com/index.php?section=tutorial helemaal aan het einde.
Je moet groepen maken (voor elk klavier een divisional). Elke groep op hetzelfde MIDi kanaal zetten als het klavier staat.
en dan:
press any piston is 1st group, and enter #909 - this will turn it in select-1-of-many mode, so only one piston can be selected at any time

Verder: als je een piston van je eigen orgel koppelt aan de betreffende piston van de sample set (MIDI learn), dan zorgt de sample set voor de rest.

(je had dit al kunnen testen met St. Anne; die heeft ook divisionals ;) )

He, das gek: je antwoord in de quote is anders dan gewoon in dit topic te zien is...
Maargoed, het sampleset regelt dit niet zelf.
Het mooiste orgel maak je zelf.

Berichten: 3590

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 11 jul 2019 18:37

Re: Pistons configureren

Nee, je moet eerst zorgen dat de LITSW print geconfigureerd is
Daarna doet de sample set de rest

Jaap380 schreef:He, das gek: je antwoord in de quote is anders dan gewoon in dit topic te zien is...
Dit had ik nog toegevoegd:
Meer codes zijn beschreven in de scansetguide18.pdf blz. 33
Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 11 jul 2019 18:39

Re: Pistons configureren

Maar ik heb per LITSWzowel divisionals als koppel-pistons zitten. Die moeten weer anders werken en geen interactie aan gaan met de divisionals... lijkt me ingewikkeld worden.
Het mooiste orgel maak je zelf.

Berichten: 3590

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 11 jul 2019 18:42

Re: Pistons configureren

daarom moet je ook groepen voor de knoppen aanmaken. Elke groep heeft zo zijn eigen functie en kan gekoppeld worden aan een klavier of als general werken (middels groepnr. en MIDI kanaal).
Binnen zo'n groep kan dan maar 1 lampje branden na de code #909 (Dependent mode) te hebben ingesteld.

De relevante pagina's uit het manual in de bijlage.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 11 jul 2019 18:52

Re: Pistons configureren

Dankjewel EvertJan, ik ga eens studeren met de Oxford Dictionary er naast...
Toch denk ik dat Hauptwerk dat zelf zou moeten kunnen, er van uitgaande dat niet alle midi-controllers zo slim zijn.
Er is een scala aan mogeljikheden om pistons te configureren in HW. Beetje vreemd dat ik het dan toch in mijn midi-hardware moet doen...
Het mooiste orgel maak je zelf.
Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 15 jul 2019 13:26

Re: Pistons configureren

Toch denk ik dat Hauptwerk dat zelf zou moeten kunnen, er van uitgaande dat niet alle midi-controllers zo slim zijn. HW kan ook midi-uit genereren (dat de lampjes aan of uit moeten)
Het mooiste orgel maak je zelf.

Berichten: 3590

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 15 jul 2019 19:07

Re: Pistons configureren

Dit is vergelijkbaar met wat je nu hebt:
https://www.midiboutique.com/MIDI-Processors/msed32
msed32 (32 parallel passive switch inputs for piston contacts wired to common GND line + 32 parallel N-Darlington low-end driver outputs for piston lamps wired to common positive line)
En ook deze moet je configureren, al is dat heel basaal (MIDI channel en MIDI note range); zie het usermanual.
En dit printje is ontworpen tbv registerknoppen. Daarvan kunnen er meer actief zijn en dus meer ledjes tegelijk branden. De print heeft dus voor een harde koppeling tussen schakelaar en led.

De print van MIDI hardware is universeler in te zetten.: registerknoppen, pistons, enz.

HW kan inderdaad ook midi-uit genereren: de ledjes aanzetten of uitdoen.
Echter: HW moet telkens eerst alle piston ledjes uitzetten, ook al "branden" ze niet, om de gewenste led aan te zetten.
Immers, als je bijv. divisional man. 1 knop 2 indrukt, blijft de vorige active led (bijv. divisional man. 1 knop 7) branden. HW heeft er nl. geen weet van welke die vorige is. Dat is nl. hardware afhankelijk: hoe is dat in jouw orgel gebouwd. In jouw geval moet je de 24 ledjes eerst uitzetten (zo weet je zeker dat alle op 1 print aangesloten leds uit zijn) en pas dan de gewenste aandoen. Je ziet dus heel kortstondig 2 ledjes branden.
En nog erger: je moet dit voor ELK orgel en elke HW omgeving doen als je de knoppen voor de divisionals of generals wilt gebruiken in die sample set. Je moet natuurlijk ook de MIDI adressen weten van elk van de ledjes om ze uit en aan te kunnen zetten.

Daarom moet je de intelligentie in de MIDI electronica onderbrengen. En dat heeft MIDI hardware goed gedaan: flexibel en naar eigen smaak in te richten.
Door die MIDI electronica hoeft het maar 1 maal, e.e.a. gebaseerd zoals jij dat in jouw orgel geïmplementeerd hebt. Het is dan actief in alle HW omgevingen en voor elk orgel.
Ik denk dat jij op elk manuaal en op het pedaal steeds 8 divisionals en misschien nog wat generals hebt.


Het configureren lijkt mij toch heel gemakkelijk als ik dit voorbeeld bekijk: https://www.midi-hardware.com/index.php ... n=tutorial
Voor het gemak maar even https://translate.google.com gebruikt en hier en daar gecorrigeerd; scheelt mij een hoop tikwerk.

INSTELLINGEN:
Om het LITSW-bord in 2 groepen te laten werken, moet je 2 delen maken. Eerst worden de knop-afhankelijkheid gesplitst en vervolgens functioneel gesplitst, zodat elk onderdeel in een ander kanaal kan werken enz.
In dit voorbeeld splitsen we LITSW in tweeën en hebben beide delen Program Change:

1. druk op een willekeurige knop en voer # 905 in, druk vervolgens tweemaal op de laatste knop van de 1e groep - dit zal de splitsing van de knoppeninteractie instellen
2. voer # 5 in en druk opnieuw op de laatste knop van de 1e groep - dit zal de functionele splitsing instellen, en nu kunnen op beide groepen verschillende MIDI-events en verschillende MIDI-kanalen worden toegewezen
3. druk op een willekeurige knop in de eerste groep en voer # 2129 in, zodat Program Change wordt verzonden
4. doe hetzelfde voor het tweede deel - druk op een willekeurige knop daar en voer # 2129 in
5. stel MIDI-kanalen op dezelfde manier in: selecteer de groep door op een willekeurige knop te drukken en gebruik dial # 3 gevolgd door het MIDI kanaalnummer
6. druk op een willekeurige knop in de 1e groep en voer # 909 in - dit zal hem in de "select-1-van-veel modus" zetten, dus slechts één knop kan op elk moment worden geselecteerd
7. druk op een willekeurige knop in de 2e groep en voer ook # 909 in om dezelfde afhankelijkheidsmodus binnen deze groep te maken
8. <heb ik weggelaten; is niet nodig>

Jij hebt 24 knoppen op 1 print. Dus je moet dan 3 groepen van 8 divisionals elk maken zodat van de knoppen binnen elke groep er maar 1 actief kan zijn.
Dus punt 1 en 2 moeten nog een keer uitgevoerd worden om een derde groep te maken.
Vervolgens punt 3/4 nogmaals uitvoeren voor de 3e groep
Punt 5 3x uitvoeren
Punt 7 nogmaals uitvoeren voor de 3e groep

Ik heb niet meer in het manual gekeken omdat dit voorbeeld mij de werkwijze duidelijk bleek.
Avatar gebruiker

Berichten: 1615

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 16 jul 2019 11:41

Re: Pistons configureren

Evert-Jan schreef:HW kan inderdaad ook midi-uit genereren: de ledjes aanzetten of uitdoen.
Echter: HW moet telkens eerst alle piston ledjes uitzetten, ook al "branden" ze niet, om de gewenste led aan te zetten.
Immers, als je bijv. divisional man. 1 knop 2 indrukt, blijft de vorige active led (bijv. divisional man. 1 knop 7) branden. HW heeft er nl. geen weet van welke die vorige is.

HW weet dat wel als je de General pistons toewijst aan de fysieke pistons. Dan brand er maar 1 tegelijk en gaat de vorige uit, als je de volgende indrukt...?
Het mooiste orgel maak je zelf.

Keer terug naar Speeltafels (o.a. bouw)

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com