Pagina 1 van 1

Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 26 dec 2017 14:08
door cgs
Hoi allen,

Ik wil binnenkort gaan starten met het bouwen van een digitale piano. Het liefst zou ik een orgel bouwen, maar i.v.m. ruimte tekort wordt het een (compacte) piano. Hiervoor zou ik graag zelf het klavier bouwen en midificeren om het uiteindelijk samen te laten werken met een tool als pianoteq.

Ik heb een aantal vragen over het hele MIDI gebeuren. Bij piano’s is het erg belangrijk om rekening te houden met de snelheid waarmee de toetsen ingedrukt worden (velocity sensitive). Dit zou dan moeten werken met meerdere sensoren, meestal 2, maar het liefst 3, de zogenaamde triple-sensor methodiek. De meeste digitale pinao’s hebben een mechaniek die bij het indrukken van een toets een hamer omhoog duwt die vervolgens tegen een MIDI toetscontact aandrukt. Deze hamers zijn bedoeld om hetzelfde effect te krijgen als bij een echte piano. (zie bijlage)

Kan iemand mij op weg helpen over hoe ik het midificeren kan aanpakken? Ik heb hier nog geen ervaring mee namelijk. Naar dat ik begrijp heb ik in ieder geval nodig:

- Matrix (meerdere misschien?)
- Decoder (meerdere misschien?)
- MIDI controller

Zijn er kant en klare toetscontactstrips op de markt die deze 2 of 3 sensor techniek ondersteunen en ook de 88 toetsen van een piano? Zou ik eventuele ook zelf kunnen knutselen met reed contacten door deze achter elkaar te plaatsen of zijn reedcontacten hier te gevoelig voor met als gevolg dat ze allemaal tegelijk schakelen?

Ik heb ook ergens gelezen dat matrixen max 64 diode's kunnen bevatten. Ik heb er echter 88 nodig. Heb ik dan meerdere matrixen nodig?

Hopelijk heeft iemand hier een idee over.

Bij gevoegd een aantal foto’s ter illustratie van mijn verhaal.

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 26 dec 2017 20:04
door Jan Wim
******het belangrijkste is dat zowel je contact strip als midi encoder beide aanslag gevoelig kunnen verwerken.


******je moet ook een octaaf opmeten, er zijn n.l. verschillende breedtes te koop.


p.s de klavierprint op de foto is wel de goede, deze is aanslag gevoelig
Fatar heeft max. 2 zone's voor de touch

de meeste matrixbordjes zijn 8x8, maar dit kan je uitbreiden
http://midiboutique.com/accessories/sm8x8

technisch is een dubbel reed contact wel te maken, maar deze moeten verspringen anders beinvloeden ze elkaar.
en je moet ze heel erg secuur afstellen, anders is 1e naar 2e contact niet te meten.

hier heb je bv. een aanslag gevoelige encoder, die instelbaar is max.8 verschillende aanslag curves
http://midiboutique.com/MIDI-Encoders/mkcv64smf

ik weet niet of je geluidskaart een eigen Midi ingang heeft?
anders zou je bv deze kunnen kopen
Roland UM-ONE MIDI interface mk2


en ga je 1 klavier bouwen? puur alleen pianoteq, of ook Hauptwerk?


gr
Jan Wim


p.s wellicht ben ik van een andere generatie :oops: , maar het gebeurd de laatste tijd wel heel erg vaak, dat iemand een account aanmaakt, een vraag lanceert, zonder enige introductie van de persoon zelf
of is dit meer een dingetje anno 2017/2018

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 26 dec 2017 22:02
door cgs
Beste Jan Wim,

Bedankt voor je antwoord. Erg nuttig!

Het idee is inderdaad om 1 klavier te maken primair voor pianoteq. Ik zou er eventueel ook Hauptwerk software aan kunnen koppelen voor een orgel, maar dan zit je wel met de heel andere speelaard van het klavier.

Wat bedoel je precies met dat de dubbele reedcontacten moeten verspringen, zodat ze elkaar niet beinvloeden? Bedoel je daarmee dat ze een bepaalde afstand tot elkaar moeten hebben?

Hoe zit het eigenlijk precies met de controller, encoder, matrix en contacten. Ik probeer duidelijk te krijgen hoe deze op elkaar aangesloten zitten.
Is het normaal zo dat 64 contactpunten op een matrix zitten, dat elke matrix een eigen decoder heeft en dat alle decoders op een controller aangesloten zitten?
Hoe sluit ik dan die sm8x8 aan in dit geheel?

Wat betreft het zelf gaan prutsen met de contacten. Ik had wat zitten zoeken over hoe je een matrix maakt wat betreft schakeling. Dit lijkt niet heel ingewikkeld in beginsel. Wat ik mij alleen dan afvraag is hoe ik daarbinnen rekening houd met de velocity. Of is het gewoon zo dat elke toets i.p.v. 1 contactpunt er dan 2 krijgt en er dus dubbelzoveel contacten zijn die in de software aan elkaar gelinkt worden en op die manier de velocity wordt bepaald?

Genoeg vragen weer :)

Wat betreft het voorstellen: Ik ben inderdaad van een jonge generatie. Ik had ergens gezien op het forum dat er een speciale plek is om je voor te stellen. Als ik met e.e.a. aan de slag ga dan kan ik mij wel wat uitgebreider voorstellen.

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 26 dec 2017 22:21
door Jan Wim
beste cgs

je hebt per toets 2 kontakt punten nodig, die je eventueel wel met 2 reeds kan maken, maar de magneten beinvloeden reeds als die te dicht bij elkaar liggen.
dus zou je de 1e serie reeds meer naar achter moeten monteren zover dat de gebruikte magneet alleen dat kontakt "ziet"
de 2e serie zou je dan iets naar voren moeten halen.
d.m.v van een stelschroefje(voorzien van magneetje) aan de onderzijde van de toets, dus 2 schroefjes per toets, kan je dus zo het aanslaan van het kontakt afstellen.

dit is een uiterst secuur werk, anders klopt het on/off niet.

ook moet je extra diodes in het matrix opnemen.

als je dit nog nooit eerder gedaan hebt, is een fatar print veel goedkoper en bedrijfszekerder.

op het eerder genoemde 8x8 bordje zitten inderdaad totaal 64 contactpuntjes, dus per bord 8x een matrix

maar ga je de aanslag gevoelige encoder gebruiken, incl fatarprint dan heb je de de 8x8 bordjes niet nodig.

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 30 dec 2017 21:34
door cgs
Ik heb eens nagedacht over die reed contacten. Wanneer je ze onder de toets plaatst met een bepaalde tussenruimte, heb je dan niet het probleem dat de toets tegelijkertijd bij de 2 reed contacten aan komt? De toets scharniert maar op 1 plek. Wat je bij veel toetscontacten ziet is dat er zo'n rubberen mal onder zit. Die heb ik eens wat beter bekeken en kwam er achter dat die gebruik maken van de schuine positie waarin een toets zich bevind als je hem indrukt. Bij reed contacten kan dit volgens mij niet. Ik zal dus over een constructie moeten gaan nadenken waarmee ik 2 'contactmomenten' creëer bij het indrukken van een toets. Of begrijp ik het dan verkeerd?

Hoe weet je trouwens bij reed contacten welke sterkte van een magneet je nodig hebt om het reed contact te activeren?

Ik zit er nu aan te denken om een Arduino als MIDI controller te gaan programmeren. Er is veel informatie te vinden op internet over hoe je met behulp van 'multiplexers' een matrix kan bouwen en uitlezen m.b.v. de Arduino. Deze Arduino kan dan de signalen van de reed contacten met behulp van programmacode omzetten naar MIDI signalen. Iemand hier ervaring mee?

Corné

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 30 dec 2017 21:43
door Jan Wim
Ik heb eens nagedacht over die reed contacten. Wanneer je ze onder de toets plaatst met een bepaalde tussenruimte, heb je dan niet het probleem dat de toets tegelijkertijd bij de 2 reed contacten aan komt? De toets scharniert maar op 1 plek. Wat je bij veel toetscontacten ziet is dat er zo'n rubberen mal onder zit. Die heb ik eens wat beter bekeken en kwam er achter dat die gebruik maken van de schuine positie waarin een toets zich bevind als je hem indrukt. Bij reed contacten kan dit volgens mij niet. Ik zal dus over een constructie moeten gaan nadenken waarmee ik 2 'contactmomenten' creëer bij het indrukken van een toets. Of begrijp ik het dan verkeerd



de rubber strip die op de print zit heeft inwendig 2 koolstof contact pennen, die ongelijk zijn qua lengte dus het achterste langste pootje heeft altijd als 1e contact, de toets snelheid bepaald wanneer het 2 voorste (kortste) contact verbinding maakt.

dit zelfde principe is ook met reeds te maken, maar nogmaals daarbij is uiterste nauwkeurigheid geboden

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 02 jan 2018 22:18
door cgs
Jan-Wim, ik zie dat jij ook zelf klavier(en) hebt gemaakt.
Wellicht kan je mij ook verder helpen met iets anders.

Ik wil een balansklavier maken, waar kan ik aan de balanspinnen en front rail pinnen komen? Is er in Nederland een handel o.i.d. waar je dit soort dingen kan aanschaffen (vilt etc.)? Heb wel buitenlandse aanbieders gezien, maar zou binnen Nederland mooier vinden.

Ik zag op een een constructietekening op dit forum van John Boersma dat op de plek waar het klavier balanceert een soort houden plaatjes op de toets zijn gemonteerd (zie bijlage wat ik bedoel). Misschien domme vraag hoor, maar waarom zitten hier 2 gleufjes in en is het een apart stukje hout en is dit noodzakelijk. Ik kom namelijk ook wel andere oplossingen tegen, maar deze zie ik het meest.

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 02 jan 2018 22:22
door Jan Wim
je zou aan Jaap Patijn hier op het forum kunnen vragen of hij nog materiaal heeft, en wil verkopen

anders kan je bij laukhuff kijken
en vilt enz bij Marc Vogel

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 03 jan 2018 00:26
door JacoP
Dag Corné,

Op de foto zie je een balansbrug, deze worden gemaakt in de pianowereld, dit is massaproductie.
Het is in feite een lange strook hout met de nerfrichting haaks, op vaste afstanden worden hier sleufjes in aangebracht en in de lengte twee groeven naast elkaar, vanaf deze zijde worden de invoeringen machinaal aangebracht.
De balansbruggen worden iets breder dan de toets vooraf afgezaagd en daarna op de toets gelijmd.
Omdat bij balansklavieren de stiften niet op een lijn staan (onder en boventoetsen hebben verschillende lengtes) zijn er variaties mogelijk.
Maar het kan ook anders, er zijn klavieren waar geen balansbruggen worden toegepast maar een nauwkeurig gefreest gleufje in de toets aan gebracht zonder invoering, kan ook met een passend freeszaagje worden gedan!
Omdat de draaiing bij de balansstif weinig is gaat dit prima (eventueel in de groef grafiet gebruiken)
Nog een variant bij klavecimbels wordt een rond schijfje (kunststof of hardhout) verzonken ingelijmd ook zonder invoering.
Vilt of kernlaken heb ik op voorraad, het vilt in diverse dikten maar allemaal wit of gebroken wit.
Stiften maak ik meestal zelf van 3mm messing staf, de orginele voor- en achterstiften zijn meestal van vernikkeld ijzer.
Als er meer vragen zijn lees ik het wel!

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 09 jan 2018 21:25
door jdkwant
Dat klinkt als een hele uitdaging. Misschien een idee om het klavier uit een oude (digitale) piano te gebruiken als basis of voor onderdelen.

Misschien helemaal off-subject, maar toen ik dit las moest ik denken aan een piano project wat ik al eens eerder gezien heb op internet, misschien hebt u er wat aan:
toetsvoortoets.nl/mynewmultigrand.html (edit: site bestaat niet meer)

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 10 feb 2018 16:02
door cgs
Ik heb nog een aantal vragen waar ik lastig informatie over kan vinden. Misschien dat jullie mij verder kunnen helpen.

- De balansstiften van de witte toetsen en de balansstiften van de zwarte toetsen staan niet op 1 lijn. Wat is de afstand tussen deze 2 stiften?
- Zelfde vraag, maar dan voor de frontrail stiften.

Verder zie je vaak dat de front rail pinnen ovaal zijn in plaats van rond. Waarom is dit eigenlijk zo?

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 10 feb 2018 16:36
door JacoP
Bij een balansklavier liggen de toetsen achter op één lijn maar de voorkant verspringt, de zwarte toetsen zijn korter.
Om alle toetsen in de werking voor en achter gelijk te maken verplaats je de balans stiften van de zwarte toetsen naar achteren.
De afstand tussen beide stiften ligt aan de voor/achter verhouding deze moet voor alle toetsen gelijk zijn!
Met het draaien van ovale voorstiften is de speling te corrigeren.

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 10 feb 2018 17:05
door cgs
JacoP schreef:Om alle toetsen in de werking voor en achter gelijk te maken verplaats je de balans stiften van de zwarte toetsen naar achteren.

Bedoel je met 'de werking voor en achter gelijk maken' dat de zwarte en witte toetsen bij het indrukken dezelfde hellingsgraad hebben? Doordat de zwarte toets korter is zou deze bij gelijke balansstiften een grotere hellingsgraad hebben ten opzichte van de balansstift. Door de balansstift naar achteren te verplaatsen voor de zwarte toetsen ben je dus in staat om de hellingsgraad weer gelijk te trekken. Zeg ik het dan juist?

JacoP schreef:De afstand tussen beide stiften ligt aan de voor/achter verhouding deze moet voor alle toetsen gelijk zijn!

Wat bedoel je met de 'voor/achter verhouding' van alle toetsen?

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 10 feb 2018 17:48
door JacoP
Het gaat om de werking b.v. als je een witte toets (aan de voorkant gemeten) 10mm indrukt en de achterkant gaat ook 10mm omhoog dan zit de balansstift precies in het midden van de toets.
In dit voorbeeld moet de balansstift van de zwarte toets dus ook precies in het midden van de toets zitten om dit te bereiken.
Maar omdat deze zwarte toets in lengte korter zijn staan de balansstiften niet op één lijn met de witte toetsen
Dus niet naar de hellingsgraad kijken maar zorgen dat bij je klavier alle toetsen aan de voorkant even diep worden ingedrukt en dat de toetsen aan de achterkant ook even hoog worden opgetild!

Re: Zelfbouw piano klavier

BerichtGeplaatst: 10 feb 2018 21:32
door geert01
De ervaring verwerkt in bv de Kawai VPC-1 is welhaast onvervangbaar.....

Tevens verkrijg je dan de bijbehorende software waarmee je van alles kunt afstellen aan de aanslagcurves; evt per toets.

Ook is dit klavier natuurlijk "graded hammer" , dus is de hele toetsdynamiek verschillend afgesteld tussen bas- en diskant.

De toegepaste rubberkontakten, das allemaal niet echt na te maken. Je zou natuurlijk ook Hall-sensoren kunnen toepassen; optisch wordt ook gedaan. Maar het bepalen van de kontaktmomenten, zeker met 3 sensoren per toets, is een heel gedoe.

Als je het als hobby-project opvat, ist natuurlijk leuk om zelf iets te knutselen.

Maar om gedurende jaren meteen probleemloos te kunnen spelen met een heel realistisch gevoel, sjaaa, dan vind ik persoonlijk dit wel een behoorlijke uitdaging....

Ik heb zelf hier nu 3 types "piano"klavier staan, en de VPC-1 steekt er behoorlijk bovenuit, kwa te bereiken aanslagdynamiek, alsmede het opnieuw triggeren van een noot zonder dat de toets helemaal terug is geweest in de ruststand.

Succes gewenst met alles...

Geert