Bericht 21 nov 2018 13:14

Informatie over het gebruik van Frontpijpen

Voor alle zelfbouwers,

Dit is belangrijk om te weten over het omgaan met pijpwerk van zowel het front- als het binnen-pijpwerk, maar vooral het frontpijpwerk!

De meeste mensen die lid zijn van het forum spelen orgel maar hebben geen kennis van het orgelbouwvak, dat hoeft ook niet maar het is wel handig als je bepaalde dingen weet en vooral voor de zelfbouwers.
Wanneer deze laatste groep een orgel met een echt pijpfront maakt, is het belangrijk te weten dat je metalen frontpijpen nooit met je blote handen moet vastpakken!
Of dit nu nieuw of gebruikt (opgepoetst) frontpijpwerk is maakt niet uit, op de huid van je vingers en handen bevind zich een soort vettige substantie.
Deze substantie als dit met het blanke orgelmetaal in aanraking komt zorgt dat voor zeer moeilijk verwijderbare afdrukken na die na verloop van tijd het metaal aantasten.
Dus altijd (katoenen) handschoenen aan als je het front pijpwerk moet vasthouden.
Ter vergelijking kijk maar eens naar een touchscreen van een smartphone/tablet wat voor vinger-afdrukken en vegen daar zichtbaar op zijn!

Als je nieuw pijpwerk bij Stinkens laat maken wordt dit altijd geleverd met beschermende plasticfolie, het is verstandig dit zolang mogelijk te laten zitten alleen het gedeelte van de voet en waar het rugstuk tegen aan komt plaatselijk verwijderen.
Met vriendelijke groet,

Jaap Patijn