Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

SSD toevoegen

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 33

Geregistreerd: 08 maart 2011 08:43

Bericht 11 sep 2018 17:34

SSD toevoegen

Beste allemaal,

Graag jullie advies m.b.t. de aanschaf van een SSD:
Ik wil mijn gebruikte computer uitbreiden / upgraden met een SSD.
Nu ga ik kiezen tussen een "sata-aansluiting" en een "M.2-aansluiting" i.c.m. een adapter op een pci-slot.

Wat is het voordeel van een Samsung 960 / 970 Evo (M.2) t.o.v. een Samsung 860 Evo (sata)?
In hoeverre heb ik profijt i.c.m. een I7 6700 processor en het hauptwerkprogramma?

B.v.d.,

Mario

Berichten: 349

Geregistreerd: 12 dec 2014 14:23

Woonplaats: Zetten

Bericht 11 sep 2018 19:46

Re: SSD toevoegen

Beste Mario,

het is goed om onderscheid te maken tussen protocol en aansluiting. M.2 is een aansluiting, sata een protocol (en tegelijk ook een aansluiting...).

Middels het SATA protocol kan een SSD op ong. max. 600 MB/s werken. In de praktijk is 560 het maximaal haalbare. De Samsung 860 EVO of Crucial MX/BX500 zijn bekende SSD's die vooral met een SATA aansluiting worden verkocht (die werken dan ook standaard via een SATA protocol). Van deze SSD's zijn ook uitvoeringen in M.2 formaat, maar die werken gewoon met het SATA protocol en zijn even snel.

De Samsung 960 EVO of 970 (nieuwere) zijn SSD's met een M.2 aansluiting maar vooral werken deze via het NVME protocol. Dat kan op maximaal 4 GB/s maar in de praktijk is 3,5 GB/s het maximaal haalbare. Voor NVME is een heel andere aansturing van de SSD nodig.

Door voortdurende prijsdalingen zitten de NVME SSD's nu op het prijspunt waar SATA SSD's een half jaar geleden zaten. Ze worden dus steeds interessanter.

Genoemde topsnelheden worden vaak alleen gehaald in 1 specifiek type benchmark. In normaal gebruik zijn de snelheidsverschillen veel kleiner. Zo is bekend dat Windows vanaf een NVME SSD's niet sneller opstart dan vanaf SATA, ook veel games laden niet sneller. Dat komt omdat ook andere processen in de computer en de verwerking in de CPU (processor) van invloed zijn. Vaak is dat de bottleneck.

In Hauptwerk gaat het lezen van een cache bestand (het inladen van een sample na de eerste, lange keer) sneller vanaf een NVME SSD dan vanaf SATA. Het verschil is ruwweg 2 tot maximaal 2,5 x. Dat hangt van veel factoren af. O.a. de kloksnelheid van de processor en of het maximaal aantal fysieke rekenkernen dat Hauptwerk kan gebruiken (het onlogische aantal van 5) aanwezig is. Overigens was het tot voor kort zo dat alleen de Samsung NVME SSD's echt goede snelheden haalden en (vaak duurdere) concurrenten lang niet zo snel waren (hoewel nog wel sneller dan SATA). Dat begint steeds meer te veranderen, maar niet elke NVME SSD is even snel!

Met jouw processor ga je zeker een verschil merken, maar eerder een factor 2 dan meer. Bij een klein orgel heb je het misschien over 5 of 10 seconden, bij een groot orgel misschien 30. Belangrijk om op te merken is dat het verschil tussen laden vanaf een 'ouderwetse' harde schijf (HDD) en een SATA SSD groter is dan het verschil tussen SATA en NVME. De wet van afnemende meeropbrengsten zeg maar..

Berichten: 33

Geregistreerd: 08 maart 2011 08:43

Bericht 18 sep 2018 21:47

Re: SSD toevoegen

Beste Pim,

Bedankt voor je heldere antwoord.
Het liefst had ik toch de snelste versie gehad, maar het moederbord blijkt hier niet voor geschikt.
Dus nu doe ik het met een SSD-sata, en dat is inderdaad al een verademing!

Nog een vraag: wat is het voordeel van een aparte videokaart t.o.v. de standaard-versie?

Mario

Keer terug naar Computers voor Hauptwerk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com