Pagina 1 van 1

64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 19 mei 2019 20:33
door JaapvanderVeen
Beste forumleden,

Graag jullie reactie, ervaringen en advies over de zin en onzin van een Hauptwerk-PC met 128 Gig memory t.o.v. 64 Gig.

Om de grote samplesets als Haarlem + surround goed te kunnen gebruiken, moet ik een PC-hardware update doen. Als je 24 Bitrate wilt gebruiken, wat wel mijn voorkeur is, dan zit je met Haarlem- ‘compressed’ al op 62 Gigabyte. Samen met Windows en nog wat tooltjes zit een 64 Gig configuratie dus al propvol!

Ga dan direct voor een 128 Gig configuratie zou je kunnen zeggen, maar dan komt er wel zo’n 1000 Euro bij en ik vraag mij werkelijk af wat de toegevoegde waarde daarvan is in de praktijk, zowel qua geluid, maar ook wat betreft gebruikersgemak en snelheid van het opstarten van het orgel. Leveranciers van HW-hardware geven daar geen duidelijk antwoord op. Verder zie je dat de grote (dure) HW-orgels van 20k en meer, ook ‘maar’ max 64Gig geheugen hebben.

Ik heb net als jullie geen zin om over een paar jaar weer een nieuwe PC te moeten inrichten voor 1500 euro als dat voorkomen kan worden door nu iets meer te investeren. Ik vraag mij dus echt af wat hierin wijsheid is. Gaan de nieuw uit te brengen samplesets nog veel verder dan die 64 Gig of zijn we nu wel ongeveer aan de ‘top’ beland?

Vast dank voor de reactie!
Jaap

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 20 mei 2019 14:16
door Henk61
Jaap,

2x32 en 2x 4 of 8 kan ook hoor scheelt een stuk

Vr. Groet Henk

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 20 mei 2019 15:23
door Gerrit
Ik vermoed dat 99% van de mensen geen verschil hoort tussen 24 of 20 bit. Dus waarom zou je voor 24 bit gaan?

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 20 mei 2019 18:09
door Fokko
Hallo Jaap,

Ik begrijp dat je keuze voor 64 of 128 vooral strategisch van aard is. Je wilt voorbereid zijn op nog meer RAM consumerende sets dan er nu op de markt beschikbaar zijn en je wilt een een desinvestering voorkomen. Ik kan me dat goed voorstellen, niet alleen omwille van de financien maar ook het gedoe van orienteren, keuzes maken en conversie.
Een paar overwegingen:
- Hauptwerk en de ontwikkeling van samplesets lijkt de meest onstuimige ontwikkelingsfase te hebben afgerond. Er zijn momenteel enkele sets die meer dan 64Gb vragen in 24 bits. De markt voor 64+ is beperkt.
- Behalve de beperking van RAM is er allereerst de beperking van het moederboord: hoeveel RAM kan maximaal geplaatst worden? Op een moederboord van 128Gb kan prima 64Gb geplaatst worden, en eventueel in een later stadium uitgebreid worden (kwestie van plug and play).
- Geluidskwaliteit van 20 bits compressed doet echt niet onder voor 24 bits compressed, 20 bits compressed beslaat aanzienlijk minder ruimte op de SSD/HD en minder RAM
- Snelheid van laden bespoedigt door gebruik van 20bits compressed
- De pcu belasting is licht hoger bij gebruik van 20 bits compressed.
- De keuze voor ene krachtiger/krachtigste pcu is van belang als je vooraf opteert voor een 128 configuratie, met name wanneer deze configuratie bespeeld wordt door een professioneel organist (hoge polyphonie benodigd). Laat de keuze voor RAM dus in samenhang zijn met de pcu.
- een tussenoplossing door keuze voor 96Gb op een 128 GB moederboord kan ook heel goed (ik werk om uiteenlopende redenen op deze manier met een relatief oude mac pro), just perfect.

Wellicht is het dan passend een 128 Gb moederboord te kiezen in combinatie met 64 of 96 GB.
Er zijn anderen die veel meer van de technische specs weten en welke onderdelen precies op elkaar passen of laat een deskundige als Pim / MrNhanduc je adviseren.

Succes!

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 08 jun 2019 22:34
door JaapvanderVeen
Beste Fokko,

Dank je voor de uitleg. Inderdaad is de vraag strategisch van aard, om na een paar jaar niet weer een nieuw systeem te hoeven kopen, terwijl de oude het nog prima doet voor de meeste samplesets. Echter, zoals je al aangeeft, slechts weinig sets vragen om meer dan 64Gig geheugen en dan ook nog ‘uncompressed’ en 24bit. We weten dat de orgels niet meer ‘groeien’ en dus bij gelijkblijvende sampletechnologie ook niet om meer geheugen zullen vragen.. Waarom dan 800 Euro of meer te investeren in een 128Gig systeem?

Ik heb daarom besloten om een krachtige processor Ryzen2-2700X te nemen, op een vol bezet 64Gig moederbord van Gigabyte in combinatie met een zeer snelle Samsung M.2 SSD, waarbij je toch nog voor een redelijk bedrag een upgrade kunt doen. Hoe het performt, dat gaan we zien, maar ik heb goede hoop dat het Haarlem in z’n volle pracht kan laten horen..;)

Groeten

Jaap van der Veen.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 09 jun 2019 19:05
door Fokko
Hallo Jaap,

Bedankt voor de terugkoppeling. We weten niets zeker over wat de ontwikkelingen ons gaan brengen. Maar jij hebt voor nu voor jouw situatie een bewuste keus gemaakt, en dat is het belangrijkst. Als je focus op Haarlem ligt kan je vast toe met deze specificaties, gefeliciteerd!

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 08:59
door JaapvanderVeen
Bedankt Fokko!

De kernvraag en tevens de titel van dit onderwerp, die snap ik helemaal vanuit de theorie, maar vanuit de praktijk zou ik daar graag nog wat ervaringen over horen..Wil je daar nog iets over kwijt? Het geheel opnieuw installeren en configureren van een orgel in een 10-kanaals configuratie kost zoals je weet nogal wat tijd en die besteed ik zelf liever aan het spelen op de orgels..;)

Met name het volgende vraag ik mij af:
1) Zijn samplesets (met moderne PC's) bij dezelfde bitrate aanmerkelijk sneller te laden in een 'uncompressed' configuratie?
2) Is de toepasbare polyfonie, bij uncompressed configuraties (weer bij moderne PC's en dezelfde bitrate) aanmerkelijk hoger in te stellen (en ook hoorbaar beter) dan bij compressed configuraties van hetzelfde orgel?

Als het antwoord op een van beide vragen met een duidlijk "Ja" is te beantwoorden, dan ga ik dat waar mogelijk toepassen met de wat kleinere orgels zoals Tholen en deel ik mijn ervaringen graag weer met het forum..;)

vast dank en een groet,
Jaap.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 10:07
door Gerrit
Het antwoord op vraag 1 is volgens mij juist andersom: compressed laat sneller, omdat die omvang kleiner is. Alleen de eerste keer laden, als de cache moet worden aangemaakt, gaat uncompressed sneller. Maar als de cache eenmaal aangemaakt is, is compressed sneller.

Wat betreft vraag 2: met uncompressed win je inderdaad iets aan polyfonie, maar ik geloof niet dat dat echt significant is. Ik denk dat je het pas merkt als je echt de grenzen opzoekt: dus snelle wisselingen van grote akkoorden met vol orgel.

Kortom, ik zou alle orgels gewoon laden in 20bit compressed. 24 bit en/of uncompressed is overkill en resulteert vooral in langere laadtijden en hogere computereisen.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 11:52
door Evert-Jan
Uncompressed laadt sneller, uitgaande bij gebruik van een SSD of een NVMe drive.
Eerst moet de orgelcache file uitgepakt worden en daarna moet de WAV files weer compressed in het geheugen geplaatst worden. Daarvoor is processorkracht nodig. In de huidige HW4.2.1 versie worden hiervoor maar 5 van de beschikbare cores gebruikt.
In de HW logfile kun je de bottleneck zien bij het laden van een orgel. Zie de diverse voorbeelden elders op het forum.

Bij uncompressed kan de polyfonie hoger ingesteld worden, omdat bij het afspelen de in RAM opgeslagen audio file niet eerst in WAV formaat hoeft te worden omgezet. Maar of dat aanmerkelijk is?

Compressed en uncompressed hebben in HW geen kwaliteitsverschil. Het is lossless compression, vergelijkbaar met Flac of APE of soortgelijke audioformaten tov WAV formaat. MP3 is niet verliesvrij; hier verlies het audio zijn kwaliteit tov de uncompressed audio file.

Ik zou gewoon de test bij Tholen doen. Na het opstarten van de PC en HW meten hoe snel het orgel laat. Daarna omzetten in uncompressed formaat (het lange laden) en dan de PC resetten en HW starten en opnieuw de laadtijd van het orgel meten.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 19:19
door Gerrit
Evert-Jan schreef:Uncompressed laadt sneller


Echt? Ik moet toegeven dat ik het niet getest heb, dus ik ben geneigd het van je aan te nemen, maar het lijkt mij niet logisch.

Ik neem aan dat de cache gecomprimeerd opgeslagen wordt. Ik snap dat dat cache-bestand uitgepakt moet worden, maar dat moet ook bij een ongecomprimeerde cache. En het lijkt me dat het in het laatste geval langer duurt omdat het bestand dan groter is.

De enige reden die ik me kan voorstellen waarom gecomprimeerd langer zou duren, is dat het bestand niet alleen uitgepakt, maar ook gedecomprimeerd en vervolgens opnieuw gecomprimeerd moet worden. Maar als dat zo is, vind ik dat heel vreemd.

Of maak ik nu een denkfout?

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 19:23
door Gerrit
O, wacht, of is mijn aanname dat er verschil is tussen een opgeslagen gecomprimeerde en een opgeslagen ongecomprimeerde cache misschien fout?

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 21:24
door Evert-Jan
De inleessnelheid bij een SSD/NVMe disk is veelal sneller dan de verwerking door de processor.
De grootte van de cache file is daarbij niet de bottleneck en werkt ook niet vertragend in het laden van een orgel.
Kijk bijv. op dit topic: viewtopic.php?f=12&t=2262 (m.2 ssd - Load St.Annes < 4 sec)
De processor is daar de bottleneck en remt de snelheid van inlezen af. Als je de processor overclockt, dan gaat het verwerken weer wat sneller.
Zo zijn er meer voorbeelden te vinden op het forum.

De grootte van de organ cache file is wel afhankelijk van het bitformaat dat je voor de registers gebruikt. 16 en 20 bit zorgt voor een kleinere organ cache file dan bij 24 bit. Ongecomprimeerd of gecomprimeerd maakt voor de grootte niet uit.
Ongecomprimeerd of gecomprimeerd zegt nl. iets over de manier waarop de audiofile in het RAM wordt opgeslagen.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 11 jun 2019 22:28
door Fokko
JaapvanderVeen schreef:Met name het volgende vraag ik mij af:
1) Zijn samplesets (met moderne PC's) bij dezelfde bitrate aanmerkelijk sneller te laden in een 'uncompressed' configuratie?
2) Is de toepasbare polyfonie, bij uncompressed configuraties (weer bij moderne PC's en dezelfde bitrate) aanmerkelijk hoger in te stellen (en ook hoorbaar beter) dan bij compressed configuraties van hetzelfde orgel?


Hallo Jaap,

Over beide vragen is al nuttige uitleg gegeven. De suggesties die ik deed moet je plaatsen in het licht van de vraag: 64 of 128 RAM. Dat is de hoofdvraag en in dat licht moet je de aangeboden overwegingen lezen.

De vervolgvraag of de verschillen "aanmerkelijk" zijn, is afhankelijk van de samples/pc-configuratie en hoe jij het laadverschil waardeert is tamelijk persoonlijk.
Laadtijdverschillen zijn meetbaar en leesbaar via de logfile. Het laadtijdverschil kan per combinatie sampleset/pc-configuratie verschillen. Er is dus geen eenduidige waarde op te geven. Maar de algemene strekking is dat uncompressed wat sneller laadt. Een kwestie van een keer de tijd nemen op je nieuwe pc een een set op diverse manieren inladen.
De tijdwinst zal bij een grotere set groter zijn, dan bij een kleinere set. Voor de een is een tijdwinst van enkele seconden op een minuut zeer waardevol en belangrijk, een ander haalt zijn neus er voor op.

De winst van een hogere polyfonie is wat moeilijker aantoonbaar. Het bepalen van de maximale polyfonie is nog altijd proefondervindelijk vast te stellen. Behalve de afhankelijkheden van pc-configuratie en sampleset is de wijze van registreren en spel van doorslaggevend belang. Vandaar dat ik schreef dat een maximaal benodigde polyfonie eerder van belang is voor een professioneel organist die een symphonie van Widor speelt op een kathedraalorgel en minder van belang wanneer men alleen eenvoudige koraalmuziek speelt. De winst van een hogere polyphonie bij uncompressed laden moet je inschatten op enkele procenten. Als je twijfelt of dat cruciaal kan zijn voor jou situatie en spel, kan je beter opteren voor een (nog) krachtiger pcu. De pcu is immers de beperkende factor hierbij.
Daarbij moet ik ook opmerken dat Hauptwerk 4.x bij het bereiken van de ingestelde polyfonie grens automatisch de klinkende releases versneld afbouwt zodat de beperking van polyphonie amper of niet hoorbaar kan zijn.

Voor het vinden van de perfecte balans tussen budget - pcu - ram - moederboard - koeling kan ik je niet helpen. Daar zijn pc experts voor.

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 12 jun 2019 11:50
door Jan Wim
Jaap , audio laden in 24/20 bit reduceert inderdaad geheugen consumptie

Audio 20vs24 bit is meer van belang in het dynamische spectrum, echter als er absoluut geen hoorbaar/ voelbaar verschil zou zijn, kan je jezelf afvragen waarom iemand iets 24bit aanbiedt, vergeet niet dit is al een vrij onschuldige downsampling van de opgenomen 32bit
Als je in HW de audio ipv. 24 naar 20 bit zet, is het hoorbare verschil voor veel mensen op vleermuizen niveau.
Belangrijker in deze discussie is, wat doet de D/A met de aangeboden 20 bit?
Laat de hardware 20 bit door? Of krijg je alsnog ongewenste upsampling naar 24 bit??

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 08 jul 2019 18:13
door JaapvanderVeen
Hallo Jan-Willem, Fokko, Evert Jan en Gerrit,

Dank voor jullie tips en beschouwingen! Inmiddels 'draait' het nieuwe systeem, nadat ik 4 weken besteed heb aan verhuizingen, kamperen kinderen helpen met klussen etc..;)

Verschillen tussen 24 en 20 bit heb ik niet kunnen waarnemen, maar ik denk dat je daarvoor 2 referentie-configuraties naast elkaar moet zetten om dat te horen. Wat ik wel waarneem is meer latency dan ik gewend was op m'n oude PC, terwijl de processor tijdens fanatiek spelen op Haarlem Extended met 10 geluidskanalen en een behoorlijk aantal registers op 24 bit met polyfonie op 2550 en alle registers open.... nu zo ongeveer een 'dutje' doet..Hij komt dan niet boven de 40% belasting.

Een vreemd verschijnsel is wel, dat bij rustig spelen, een paar registers open en op verschillende orgels, nu ongeveer om de paar minuten, de processor-indicator van HW 'in het rood' (naar 100%) gaat en je dan ook klikken hoort op de speakers, terwijl op dat zelfde moment op de processor- indicator van Windows10 taakbeheer nauwelijks iets te zien is van een verhoging..Ook niet als je "Broncontrole" opent en kijkt welke core wat aan het doen is. De totaal-indicator schommelt dan zo rond de 2-5% belasting..! . Dit effect trad overigens ook niet op bij het oude systeem... Het lijkt er op dat HW zelf in de stress gaat, maar ik heb geen idee waarom.

Hmmm, vooralsnog ben ik er dus niet veel mee op geschoten, behalve dat ik nu 64Gig kan laden.. Als iemand van jullie een suggestie heeft wat dat kan zijn met die processorindicator, dan heel graag!

Re: 64 of 128 Gigabyte, wat maakt het uit in de praktijk?

BerichtGeplaatst: 08 jul 2019 23:06
door Evert-Jan
Jaap,

Met "Broncontrole" kom je niet verder omdat die over lange tijd middelt. Kortstondige pieken in belasting zie je dan niet. De HW CPU indicator is veel preciezer voor hele korte piekbelastingen.

In viewtopic.php?p=41565#p41565, viewtopic.php?p=41577#p41577 en viewtopic.php?p=41592#p41592 zijn een aantal zaken beschreven om de PC te optimaliseren ter voorkoming van tikken in het audio.

Wat betreft latency: heb je de soundbuffer delay (menu General settings | Audio outputs) op dezelfde waarde staan als op de oude PC? Misschien kun je de waarde bij de nieuwe PC nog lager zetten.
Als je geheugen (RAM) over hebt na het laden van een orgel, dan kun je ook (enkele) registers uncompressed laden. Dat belast de processor minder tijdens het spelen en het orgel wordt ook iets sneller in het geheugen geladen (zie de eerdere berichten hierboven).