Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 11

Geregistreerd: 23 mei 2020 14:05

Bericht 04 jul 2020 17:44

Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Beste forumleden,

Bij keuze uit actieve luidsprekers én keuze voor surround/stereo heb ik jullie advies nodig. Ik ben bezig met aanschaf nieuwe pc, zie hiervoor deze post: https://www.pcorgel.nl/viewtopic.php?f=12&t=3992.

Situatie:
Boven aan de zijwand waartegen mijn orgel staat heb ik xlr-aansluiting voor actieve luidsprekers. De xlr-kabels moet ik nog verbinden met de geluidskaart (Focusrite Saffire 6 usb 2.0, zie hier de specificaties: https://www.tonecontrol.nl/focusrite-saffire-6-usb-audio-interface). Aan de wand hiertegenover hangen twee passieve Bose 201V-luidsprekers van onze stereotoren. Die stereotoren is met de externe geluidskaart in mijn orgel verbonden. Nu hoor ik mijn orgelspel dus enkel vanaf de andere zijwand van de woonkamer.

Vraag 1: Kan ik surround-opstelling fabriceren d.m.v. de actieve luidsprekers boven het orgel (direct via geluidskaart verbonden) i.c.m. de passieve Bose-luidsprekers (via stereotoren verbonden)? Ik heb hiervoor genoeg aansluitingen op mijn geluidskaart (zie dit plaatje: https://www.tonecontrol.nl/pub/media/catalog/product/cache/b57d735e2b50efb81e39c28918fcdba9/f/o/focusrite-saffire-usb.png).

Vraag 2: Wat zijn jullie ervaringen met actieve luidsprekers voor HW? Vaak gaat het over Adam en Eve, maar welk type sluit bijv. het beste aan op mijn opstelling (boven het orgel)?

- Een goedkopere versie (zonder subwoofer) i.c.m. afzonderlijke subwoofer op de grond zou kunnen, begreep ik. Misschien nog wel beter? Zo ja, moet ik dan een actieve subwoofer tussen de actieve luidsprekers en de geluidskaart plaatsen, of evt een passieve die ik op de nog beschikbare RCA(tulpstekker)-poort aansluit?

Maar ja, ik hoef echt niet per se Adam/Eve, misschien hebben mensen uitstekende ervaringen met andere merken. Kunnen die wat noemen? Dan kan ik een lijstje maken, en maak ik meer kans in de zoektocht naar een goede tweedehandse exemplaren.
Forumlid Henri Brandemann noemde bijvoorbeeld Behringer TRUTH B2031A. Ik bedoel maar, daar kom ik zelf niet op.

Dus:
1. Is surround met geschetste opstelling mogelijk?
2. Wel/geen subwoofer, en plaats ik die tussen de actieve luidsprekers en geluidskaart of sluit ik hem afzonderlijk aan?
3. Welke merken en types luidspreker adviseren jullie op basis van de kwestie i.c.m. je antwoord op bovenstaande vraag 2?

Bedankt voor je meedenken :)

Berichten: 1023

Geregistreerd: 04 jan 2013 15:20

Bericht 07 jul 2020 21:31

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Beste DickdB, goede vragen!

Over de juiste keuze en plaatsing van speakers voor Hauptwerk valt ontzettend veel te zeggen. Hoewel over sommige specifieke onderwerpen discussies beschikbaar zijn op dit forum en het Engelstalige forum, ontbreekt een goed overzicht.

Zelf ben ik op dit moment veel uitzoekwerk aan het doen op dit gebied, omdat ik de behoefte heb om de kwaliteit van de geluidsweergave van mijn opstelling een niveau hoger te brengen. Die zoektocht is nog niet klaar, maar ik denk dat ik je op enkele punten wel wat inzicht kan geven.

Vraag 1 is relatief makkelijk: zowel passieve als actieve luidsprekers kunnen geschikt zijn, en ik kan geen groot bezwaar bedenken om ze beiden in 1 opstelling te gebruiken. Soms wordt wel de aanbeveling gedaan om speakers van hetzelfde merk en type te gebruiken (en dus allebei de paren óf actief, óf passief), de reden is dat iedere speaker zijn eigen kleuring geeft aan het geluid. Maar ik zie dit niet als een doorslaggevend bezwaar.

Vraag 2 lijkt me heel breed, en komt er eigenlijk op neer: wat zijn de beste speakers voor het beschikbare budget? Hierbij probeer ik zelf te kijken naar de resultaten van objectieve en onafhankelijke metingen aan speakers, zoals je ze bijvoorbeeld vind op stereophile.com, Soundstage (soundstagenetwork.com) en audioholics.com. Als je het Engels beheerst en de interesse hebt, loont het de moeite om te proberen deze metingen te leren begrijpen, je kunt beginnen met bijvoorbeeld deze uitleg: https://www.audioholics.com/loudspeaker ... asurements

Zelf ben ik op dit moment erg geboeid door KEF speakers. De KEF LS50 (passief) staat erg hoog aangeschreven. Nog niet zolang geleden is er een actieve versie uitgekomen: de KEF LS50 Wireless. Actieve speakers hebben als extra voordeel dat je in het digitale domein zaken kunt optimaliseren, en KEF lijkt dit optimaal te hebben uitgebuit. Ze kosten een lieve duit (2250 nieuw, 1500 tweedehands) maar dit lijkt me acceptabel vergeleken met de kapitalen die velen uitgeven aan een speeltafel + samplesets terwijl ze slecht geluid blijven houden... Is dit je toch te gek, KEF heeft ook het nodige te bieden in een lager prijsbereik, kijk bijvoorbeeld naar tweedehands KEF Eggs. Je doet dan wel een paar compromissen, maar het centrale concept van KEF (de UniQ driver) blijft hetzelfde.

Dan nog een paar puntjes over de plaatsing van je speakers: de ideale opstelling is (voor jezelf, en dat is het belangrijkste want anders raak je het spelen moe) dat je de speakers plaatst in een cirkel waarvan je zelf het middelpunt vormt. De front speakers op oorhoogte (of een tikje daarboven) schuin voor je, symmetrisch opgesteld, op niet al te grote afstand (ergens rond de 100 cm). De rear speakers op gelijke afstand, iets achter je, bijna naast je.

In de praktijk valt dit ideaal zelden te realiseren, zeker wanneer de echtgenote een zegje heeft. Je kunt het wel zo goed mogelijk proberen te benaderen.

Teleurstellende resultaten krijg je wanneer je de speakers ver achter je zet of ergens achter wat meubels wegstopt. De akoestiek van je luisterruimte gaat dan overheersen en je geluid sterk vertroebelen en verkleuren.

Uit je beschrijving maak ik op dat je overweegt om je front speakers een heel stuk boven oorhoogte te plaatsen. Dat zou twee nadelen hebben. Ten eerste gaat je stereobeeld dan ook naar boven, alsof het pijporgel dat je bespeelt bijna aan het plafond hangt. Natuurlijk is het in het echt vaak ook zo dat een pijporgel in een hoge positie geplaatst is, maar als de luisterhoek te groot wordt is het niet realistisch meer.

Het tweede nadeel is dat veel speakers zijn geoptimaliseerd voor het luisteren op de as van de tweeter (of onder een kleine hoek van misschien 10-20 graden), maar niet onder een grote hoek. Wat onder een grote hoek te horen is, is vaak sterk verkleurd. Overigens is KEF een van de weinige merken die deze "off axis frequency response" goed geoptimaliseerd heeft. Desalniettemin blijf ik aanbevelen om in ieder geval de front speakers op of iets boven oorhoogte te plaatsen.

Een lang verhaal maar ik denk dat het loont om hier goed over na te denken. Met een goede opstelling en goede sample sets kun je een buitengewoon realistische en indrukwekkende luister- en speelervaring krijgen.
Nieuw! Gids voor Audio in Hauptwerk 5

Berichten: 11

Geregistreerd: 23 mei 2020 14:05

Bericht 07 jul 2020 22:20

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Dankjewel! Ik ga mij erin verdiepen. Lastig: bij onze verhuizing hierheen heb ik op aanraden van Hauptwerkspecialist xlr-kabels in de wand laten frezen. Kan ik vast wel weer vervangen voor audiokabels maar de aansluitingen blijven hoe dan ook zo hoog zitten. Ik kan de luidsprekers wel schuin naar beneden richten, natuurlijk

Berichten: 11

Geregistreerd: 23 mei 2020 14:05

Bericht 07 jul 2020 22:58

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Om surround-effect te krijgen heb ik overigens wel actieve front-luidsprekers nodig, direct met geluidskaart verbonden, want mijn versterker ondersteunt dit niet.

Berichten: 302

Geregistreerd: 08 dec 2015 21:56

Woonplaats: Benthuizen

Bericht 07 jul 2020 23:21

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

DickdB schreef:Om surround-effect te krijgen heb ik overigens wel actieve front-luidsprekers nodig, direct met geluidskaart verbonden, want mijn versterker ondersteunt dit niet.


Een combinatie van actieve en passieve speakers is geen probleem. Zelf heb ik het ook en naar tevredenheid.
Als front gebruik ik Adam A7X (op oorhoogte) met Adam Sub7. En als rear de stereo installatie NAD L53 met Kef Q300 speakers.

Jos en anderen kunnen je veel beter informeren over de keuze van speakers. Zelf thuis verschillende speakers beluisteren lijkt me ook een belangrijk punt.

En wat mij betreft, kun je roomcorrectie niet overslaan. Dat bracht bij mij zo'n grote verbetering! Maar, dat is de volgende stap.

Berichten: 1023

Geregistreerd: 04 jan 2013 15:20

Bericht 08 jul 2020 08:39

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Cheesecorner schreef:
DickdB schreef:Om surround-effect te krijgen heb ik overigens wel actieve front-luidsprekers nodig, direct met geluidskaart verbonden, want mijn versterker ondersteunt dit niet.


Jos en anderen kunnen je veel beter informeren over de keuze van speakers. Zelf thuis verschillende speakers beluisteren lijkt me ook een belangrijk punt.Het is bij mij vooral theoretische kennis hoor! Ik ben tot nog toe niet in de gelegenheid geweest om veel zelf te testen, terwijl, zoals je zegt, zelf thuis beluisteren ook een belangrijk punt is.

Maar gelukkig: met goede objectieve metingen vallen subjectieve voorkeuren goed te voorspellen, zie https://www.audioholics.com/loudspeaker ... erformance. Dus met theoretische kennis kun je een eind komen. Als je ziet een speaker het uitstekend doet in de metingen kun je er redelijk zeker van zijn dat ook de beleving van de speakers goed gaat zijn. Zeker als diezelfde speakers het ook goed doen in professionele reviews.
Nieuw! Gids voor Audio in Hauptwerk 5

Berichten: 425

Geregistreerd: 12 feb 2011 21:23

Woonplaats: Gouda

Bericht 08 jul 2020 08:51

Re: Merk/specs actieve luidsprekers en wel/geen surround

Jos schreef: Zelf ben ik op dit moment erg geboeid door KEF speakers. De KEF LS50 (passief) staat erg hoog aangeschreven.


Wie de KEF LS50 passief in stereo, met DENON PMA50 digitaal, op oorhoogte wil horen, kan in Gouda komen spelen en luisteren.
HGroet, Gerrit uit Gouda

Keer terug naar Audio / Geluidskaarten voor Hauptwerk

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com