Bericht 19 maart 2018 21:08

Re: Truncaten van samplesets

BasKb schreef:
josq schreef:Ik zou deze benadering in beginsel ontraden. Kan zijn dat het beter klinkt, maar dan ligt de oorzaak ergens anders. Klanken uit verschillende bronnen die op 1 positie zijn opgenomen kun je in principe gewoon stapelen. Daarentegen is het onnatuurlijk om convolution reverb te stapelen met het restant van de originele galm.


Deze discussie met belangstelling gelezen. Als ik zo vrij mag zijn om als nieuweling op dit forum ook en duit in het zakje te doen: Ik ben het helemaal eens met wat Jos hier zegt, maar bedenk daarbij dat dat restant van de originele galm een wezenlijk bestanddeel is van de sample, tenminste als het geen droge opname betreft. De (na)galm begint niet pas als er geen geluid meer uit de orgelpijp komt, maar vrijwel direct bij het aanslaan van een toon. (Geluidssnelheid ca. 340m/sec dus binnen tienden van seconden de eerste reflecties in de microfoon). Samples met lange galmstaarten gaan gepaard met een groot aandeel indirect geluid over vrijwel de hele lengte van de samples. Met truncate kan je de galmstaart wel inkorten maar je haalt er de (na)galm niet mee uit de samples. Convolution daar bovenop toepassen betekent dan dus nog meer galm/akoestiek .

Bas


je heb gelijk Bas je moet een sample wel zo kort en dry zien te recorden wil er geen originele galm restanten meer inzitten.
ik zelf ben purist, ik hoor liever de originele galm dan convolution, maar dat kan smaak gebonden zijn.