Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Even voorstellen: Martijn

Toon actieve onderwerpen


mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 17 jan 2017 20:18

Even voorstellen: Martijn

Hallo,

Al een aantal jaar volg ik zo nu en dan de berichten op dit forum. Erg interessant en ook mooi dat er op deze manier kennis uitgewisseld kan worden en leuk om te zien hoe iedereen elkaar helpt.
Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik heel veel kan brengen hier, misschien dat dit op een later moment nog eens anders wordt.

Over mezelf: Ik ben Martijn uit de provincie Zeeland.
Enkele weken geleden ben ik ineens hauptwerk gaan gebruiken en dat beviel zo goed dat ik gelijk volgende stappen gemaakt heb. Eigenlijk volg ik hauptwerk al jaren op de achtergrond, maar omdat ik niet wist dat de eerste stap (lees: de aanschaf van usb-midi kabel 10 euro) zo simpel was, heeft het toch nog lang geduurd.
Onlangs heb ik een "lege orgelkast" aangeschaft. Hierover heb ik een aantal vragen voordat ik echt verder kan...

IMG-20161230-WA0008b.jpeg


Achter het front en ook onderin de kast bevinden zich 16 luidsprekers in verschillende formaten. Onderin zitten deze in een dicht gedeelte afgedekt met een soort "glaswol".
Bij deze luidsprekers horen 16 stekkertjes: dit zijn zgn. DIN-stekkers waarvan er 8 male zijn en 8 female.
Mijn vraag hierbij is: is het mogelijk om van deze luidsprekers een kwalitatief goed systeem te maken dat minstens net zo goed klinkt als een stel nieuwe active speakers? (ik hoef niet perse low budget)
Of kan ik beter dit eruit slopen en voor iets nieuws gaan?

din_luidsprekerplug.jpg


20170112_211218b.jpg


20170112_211202b.jpg


20170112_212817b.jpg


Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties.

Een vriendelijke groet uit Zeeland,
Martijn
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker

Berichten: 1579

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 17 jan 2017 20:42

Re: Even voorstellen: Martijn

Welkom Martijn!
Mooi orgel hoor. Of het beter kan...? Je zou eens bij anderen moeten luisteren die aktieve speakers gebruiken. Dan kun je zelf beoordelen wat je beter vind klinken. Of je moet een paar actieve speakers kunnen lenen van een leverancier of iemand anders.
Je huidige front zou zowieso beter kunnen klinken als je een gesloten kast maakt, voorzien van dempend materiaal. De gebruikte breedbandspeakers en scheidingsfilters zien er niet "High-end" uit.
Met welke versterker en met hoeveel kanalen worden de speakers aangestuurd? Welke geluidskaart gebruik je?
Of heb je de zaak nog niet draaiend?
Het mooiste orgel maak je zelf.

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 17 jan 2017 21:39

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag Jaap,

Dank voor de hele snelle reactie. Nee, het "draait" inderdaad nog niet, omdat ik me afvraag of ik al die tijd/kosten daar wel in moet gaan steken. Active speakers heb ik onlangs inderdaad beluisterd. Ik kan me sowieso voorstellen dat actief beter is dan via een versterker, nieuw vaak ook beter is dan oud, maar misschien zou de kwantiteit (16 speakers) een pluspunt kunnen zijn of moet ik dat zo niet zien?

Berichten: 481

Geregistreerd: 07 okt 2015 20:35

Woonplaats: Huizen NH

Bericht 17 jan 2017 21:55

Re: Even voorstellen: Martijn

Ok, Martijn, dan ga ik voor de verandering eens een ander advies geven dan dat van Jaap.

Dat zijn dus hele oude speakers, en ook niet in speciaal afgestemde behuizingen.

MAAR: het zijn er WEL veel!! En de toenmalige Philips weergevers waren dus echt geen rommel ofzo, daar stond hun wereldberoemde Natlab dus garant voor!

Ik zou mn centjes eerst maar eens gaan uitgeven aan andere zaken, een mooie sampleset ofzo.

Zitten er ook versterkers in die kast?? Het is eigenlijk een leuk klusje voor iemand om hier eens een leuke meerkanaals opstelling van te maken. Door die verdeling over meerdere luidsprekers kan je een heel mooi breed klankveld krijgen.

Jammer dat het altijd weer in Zeeland is, anders zou ik je er wel bij willen helpen....

Wat je ook gaat doen, een goede multikanaals Audio Device is de eerste grote investering.

Maar...als jij geen kennis kunt opscharrelen die verstand van electronica heeft, sjaa, dan wordt het een ander verhaal.

Want je moet die versterkers ( als ze er al in zitten) natuurlijk wel weten te interfacen met de uitgangen van je audio device.

Al met al geen gemakkelijke keuze. Omdat jij het over de bekende DIN lsp plugjes had, neem ik aan dat jij niet over voldoende kennis beschikt.

DAN komt het advies van Jaap toch weer bovendrijven. En neem dan (of ga er voor sparen...) twee boxen van Adam.

HG, en veel succes gewenst,

Geert

Jan

Berichten: 603

Geregistreerd: 21 feb 2011 00:16

Bericht 17 jan 2017 22:06

Re: Even voorstellen: Martijn

En mocht je besluiten om de huidige luidsprekers niet te gebruiken dan ben ik geïnteresseerd om deze van je over te nemen.

Jan

Berichten: 481

Geregistreerd: 07 okt 2015 20:35

Woonplaats: Huizen NH

Bericht 17 jan 2017 22:13

Re: Even voorstellen: Martijn

Ja, zo zie je maar weer, de 1 zou je wel willen helpen, maar de ander staat alweer klaar om je er vanaf te helpen, Martijn..

Dit triggert mij dan weer, om wellicht toch eens een keertje te komen kijken.....want het is best indrukwekkend, al die speakers. Was het een voormalig ISA orgel ofzo?? we hebben nog weinig gegevens erover van je.

HG

Geert

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 17 jan 2017 22:24

Re: Even voorstellen: Martijn

Geert, bedankt voor het antwoord. Daar was ik naar op zoek. Welke keuze ik ga maken hangt er inderdaad vanaf of ik iemand kan vinden die me hiermee kan helpen. Maar ik heb al wel wat ideeën... die ga ik eerst maar eens navragen.
Er is inderdaad (nog) geen versterker aanwezig.

De term ISA orgel ken ik niet (orgelbouwer uit Veenendaal?). Voor zover ik weet is het orgel gemaakt in Zeeuws Vlaanderen door een bouwer, weet niet of het professioneel was, er is wel een tweede exemplaar van gemaakt.

Uiteraard ben je van harte welkom, maar ik kan natuurlijk niet verlangen dat je die hele reis aflegt voor alleen een orgel.

MVG
Martijn

Jan

Berichten: 603

Geregistreerd: 21 feb 2011 00:16

Bericht 17 jan 2017 22:54

Re: Even voorstellen: Martijn

Het inwendige doet inderdaad denken aan ISA. Maar de ISA medewerkers betrokken de elektronica -al dan niet aangepast - bij Johannus.
Mijn doel van mijn bijdrage van zojuist was niet om je te weerhouden om de bestaande speakers te gebruiken, maar om te voorkomen dat de speakers wellicht bij het vuil terecht zouden komen.

De luidsprekers zijn vooral van het type breedband. Voordeel is dat je geen filters nodig hebt en dus de daarmee gepaard gaande problemen ook niet. Nadeel is dat het bereik in zowel het hoog als het laag beperkt is.
Voor het hoog is dat wel vrij eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld een aantal breedbanders als middentoner in te zetten - met toch weer filters- in combinatie met tweeters. Voor het laag zou je in je kast een sub in kunnen bouwen.
Ik heb iets soortgelijks gedaan met mijn orgelkast.

Het grote aantal speakers heeft voordelen, maar als nadeel dat je ook veel uitgangen van een audiointerface nodig hebt. Tot 8 analoge outputs is goed verkrijgbaar, daarboven wordt het toch al wat kostbaar. Uiteraard heb je dan ook versterkers nodig met datzelfde aantal inputs en outputs.
Omdat de speakers geen hoog vermogen nodig hebben is het toepassen van digitale klasse D versterker(tjes) een optie om het toch betaalbaar te houden.

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 18 jan 2017 01:07

Re: Even voorstellen: Martijn

Jan,

Als ze eruit gaan dan hoor je ervan!
Naar die outputs boven de 8 heb ik inderdaad al gezocht, komen niet vaak voor...

Groet,
Martijn
Avatar gebruiker

Berichten: 175

Geregistreerd: 13 feb 2011 13:44

Woonplaats: apeldoorn

Bericht 18 jan 2017 09:57

jochum

Hallo allemaal,

Ik heb deze wel eens bij contrebombarde voorbij zien komen.

http://www.bax-shop.nl/pro-audio-speler/cymatic-audio-lp-16-live-player

Deze heeft dan 16 kanalen.

Jochum Oevering
Avatar gebruiker

Berichten: 294

Geregistreerd: 12 feb 2014 18:08

Woonplaats: Waarder

Bericht 18 jan 2017 11:53

Re: Even voorstellen: Martijn

Hallo Martijn,

Erg leuk dat je dit orgel heb kunnen bemachtigen. Je kunt er inderdaad iets heel moois van maken. Alle gewenste ingrediënten zijn voorhanden: ruime speeltafel, 3 klavieren, voldoende registerknoppen en een goed pedaal.

De luidsprekers is een lastig verhaal, maar je hebt goed de ruimte op oorhoogte (of iets hoger), dus tenslotte komt het allemaal goed. Het is eigenlijk dezelfde principe opzet die Johannus Orgelbouw (en vele andere merken) toepassen. Maar is verre van optimaal om samples van Hauptwerk / GrandOrgue goed te laten klinken. Ik heb zelf veel aangepast om tot een goed klankbeeld te komen. Dus zal het bij jou ook wel eens lukken! :D

Ja, zo zie je maar weer, de 1 zou je wel willen helpen, maar de ander staat alweer klaar om je er vanaf te helpen, Martijn..
Dit triggert mij dan weer, om wellicht toch eens een keertje te komen kijken....
is al opgemerkt. Maar dat geldt net zo goed voor mij. Ik kom regelmatig in Zeeland, er woont een dochter van me in Middelburg. Geef maar een PB, als je interesse hebt wil ik graag even langskomen.
Vriendelijke groet, Marius

Zeer tevreden GrandOrgue gebruiker op Johannus Rembrandt 375 orgel

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 02 maart 2017 23:17

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag allemaal,

Alweer een tijdje geleden dat ik mijn "probleem" voorgelegd had. Ondertussen heb ik veel gezocht/gesproken en na de conclusie dat ik best wat moest investeren in versterkers voor mijn speakers voordat ik ook maar kan testen of het goed klinkt heb ik besloten om de hele meuk eruit te halen. Alle speakers bedoel ik dan. Ze gaan eerst langs mijn schoonvader (bouwt zelf zijn speakers), en als er wat overblijft dan zal ik dat voor de liefhebbers bewaren.

Ondertussen dan ook gekeken naar wat ik erin wil hebben.
Ik wilde graag de Adam a7x maar deze klonk naast de Adam a3x (!) veel doffer. Heeft iemand hier ervaring mee?
Geluidskaart: ben op zoek naar een RME minimaal 6 kanalen. Hierover heb ik al veel gezocht ook op dit forum, maar ik heb het idee dat sommige berichten hierover gedateerd zijn (wat in 2013 goed klonk zal nu ook nog wel goed klinken, maar misschien is er iemand die ervaring heeft met het nieuwste spul?).
Overigens vandaag al bestelling 2 stuks luidsprekerdoek zwart uit China gearriveerd. Ik ben niet meer zo'n azie-shopper maar de eerste 5% voor houten klavier heb ik zo al bespaard! ;)

Groetjes,
Martijn

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 04 maart 2017 20:06

Re: Even voorstellen: Martijn

Heeft iemand ervaring met de speakers van Adam? Kan het zijn dat de x7a niet "near" genoeg is maar dat hij meer ruimte nodig heeft? Dat idee heb ik namelijk na het beluisteren. En is de x3a of de x5a dan een betere optie?

Groetjes,
Martijn

Berichten: 4141

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 04 maart 2017 20:23

Re: Even voorstellen: Martijn

mdb schreef:Heeft iemand ervaring met de speakers van Adam? Kan het zijn dat de x7a niet "near" genoeg is maar dat hij meer ruimte nodig heeft? Dat idee heb ik namelijk na het beluisteren. En is de x3a of de x5a dan een betere optie?

Groetjes,
Martijndat kan makkelijk, ik heb in de loop der jaren heel wat metingen op locatie's verricht, en wat mij altijd weer opviel was dat de relatief kleinere monitor speakers "strakker" waren dan de wat grotere speakers.

alleen de dynamiek is vaak beperkt, bij kleinere exemplaren
dit kan je niet bv domweg oplossen door er dan maar een sub aan te hangen, fysiek natuurlijk wel maar tonaal blijft het onwenselijk.

een subdriver is al verschrikkelijk traag t.o.v de kleinere monitors en het overnamepunt ligt vaak te hoog bij een kleine monitor.

dus kom je uit eindelijk vaak weer bij een wat groter exemplaar, maar dan verschijnt het euvel dat deze net niet NEAR genoeg klinkt.

wat je eens zou kunnen proberen is bv bij Andre Bovenschen een KEF monitor te gaan beluisteren, deze klinken goed en zijn Near genoeg.

wil je van beide werelden het topje? dan kom je op zelfbouw uit maar daar moet je als "leek" niet aan beginnen

Berichten: 206

Geregistreerd: 08 dec 2015 21:56

Woonplaats: Benthuizen

Bericht 06 maart 2017 20:59

Re: Even voorstellen: Martijn

Hallo Martijn,

Ik heb 2 Adam A7X monitoren op m'n orgel staan en ze bevallen me erg goed. Er zit veel dynamiek in en ik vind ze ook gedetailleerd. Nu staan ze bij mijn niet in een kast, maar los op de speeltafel. Ik weet niet of dat uitmaakt.

Ik heb o.a. de sampleset Steinkirchen in die klinkt heerlijk helder, fris en sprankelend.

Vergelijkingsmateriaal heb ik niet, dus mijn oordeel is wellicht niet helemaal objectief.
Bij André Bovenschen kun je zowel de Adams als KEF's beluisteren.

Groet,
Arjan

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 17 jun 2017 15:09

Re: Even voorstellen: Martijn

Update:
geluid nu via active speakers Adam ax5 en sub7 aangestuurd door rme uc,
gevolg is wel dat ik na het orgelspelen geen cd meer wil beluisteren...

Alle speakers hierboven in de foto's mogen weg, ik laat ze nog een paar dagen staan voor de liefhebbers
8x AD 70631/M8
2x AD 12202 P8
2x sound craft 335088 8Ω
2x AD 0160 T8
2x AD 80681/W8
2x kleine speakertjes

Heb je interesse laat even wat weten...

1 juli: Inmiddels alles de deur uit!

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 04 jan 2018 18:02

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag allemaal,

Laatste week bezit de trekregisters aan te sluiten. Nu heb ik een begin gemaakt: 'row' 1 aangesloten op 1, 9, 17 en 25 en eveneens 'column' aangesloten op groep 1 t/m 4

Als ik nu ga proberen dan doen de registers het wel, maar niet goed en als ik ga spelen dan doen ineens verschillende toetsen of toetscombinaties het niet meer????

Ik vraag me nu af of het bestaande contact (want die had ik laten zitten) wel voldoet? Heeft iemand met meer kennis hier een antwoord op?

Groetjes,
Martijn
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.

Berichten: 3541

Geregistreerd: 12 feb 2011 01:09

Bericht 04 jan 2018 19:22

Re: Even voorstellen: Martijn

Martijn

Wat voor MIDI spullen heb je in je orgel zitten?
Heb je niet toevallig de registertrekkers in de matrix van je toetsen zitten?
Is de matrix wel goed? Geen contacten die per ongeluk parallel zijn komen te staan waardoor een register en toets dezelfde MIDI code genereren?
Avatar gebruiker

Berichten: 306

Geregistreerd: 08 feb 2011 10:43

Woonplaats: Wapenveld

Bericht 05 jan 2018 00:22

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag Martijn,

De foto van de achterzijde van je registers is geen visitekaartje, het reedcontact heeft een wisselcontact waarvan beide contacten onderaan zijn samengevoegd waardoor er altijd een doorverbinding ontstaat, dit is geen maakcontact maar een permanente doorverbinding.
Met vriendelijke groet,

Jaap Patijn

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 05 jan 2018 12:03

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag,

Bedankt voor de snelle reacties. Bijgevoegd heb ik een foto van de HWce2x, waarbij de eerste 3 de klavieren zijn de 4e pedaal en de kleurtjes mijn linker registers moeten worden. Volgens mij maken deze toch nooit contact met de klavieren?

Over de doorverbinding: ik weet niet precies welke doorverbinding je bedoelt. De onderste uiteinden van het reedcontact? Deze zitten inderdaad samen op 1 pin. Maar als je de 2 zichtbare draadjes bedoelde: deze maken geen contact, want het groene draadje loopt alleen maar langs 'op weg' naar 8 registers verder...
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.

Berichten: 4141

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 05 jan 2018 13:35

Re: Even voorstellen: Martijn

Martijn , je kan de register trekkers niet direct op de HWce2x aansluiten als er geen diode matrix in je soldeer werk is opgenomen.
wat wel kan op de HWce2x is alle register connectors (per 8 krijg je een connector) via een sm8x8 board laten lopen
vanaf dat bordje ga je naar je HWce2x

dit onderdeel mis je als je in je huidige midi geen diodes heb zitten
http://midiboutique.com/sm8x8

hiermee kan je totaal 64 (8x8) registers bedienen
naar het bordje sluit je dit aan met 10 polige connectors
vanuit het bordje naar je HWce2x 16 polige connector

als je via dit 8x8 bordje gaat werken als volgt:
van iedere flatkabel (10 aders) gaat ader 1-8 naar verschillende reedcontacten
ader 9+10 knoop je aan elkaar deze vormen de gezamenlijke verbinding per 8 reed contacten

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 05 jan 2018 16:31

Re: Even voorstellen: Martijn

Bedankt Jan Wim, ga ik doen!
Avatar gebruiker

Berichten: 306

Geregistreerd: 08 feb 2011 10:43

Woonplaats: Wapenveld

Bericht 05 jan 2018 17:02

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag Martijn,

Op de foto zag ik een reedcontact met 3 aansluitingen, dit is een type met een wisselcontact.
De 2 aansluitingen aan de ene kant zijn de wisselcontacten (wisselen door een magnetisch veld) en 1 aansluiting aan de andere kant.
Als je dus de twee wisselcontacten aan elkaar soldeert is er altijd een verbinding met de andere kant en bestaat er geen uit stand!
Met vriendelijke groet,

Jaap Patijn

mdb

Berichten: 19

Geregistreerd: 13 jan 2017 20:05

Bericht 05 jan 2018 17:32

Re: Even voorstellen: Martijn

Dag Jaap,

Bedankt voor het meedenken. Alleen... de foto is een bestaande en gebruikte situatie van een ouder elektrisch orgel. Dus "iets" moet het wel doorgegeven hebben. Als ik de 8x8 matrix zoals Jan Wim aangegeven heeft ga gebruiken is dit dan voldoende of moet ik alle reedcontacten ook nog vervangen denk je?

Met vriendelijke groet,
Martijn

Berichten: 4141

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 05 jan 2018 17:49

Re: Even voorstellen: Martijn

je moet een "maak" kontakt overhouden, als dit met de huidige niet lukt dan moet je ze vervangen

je kan proberen 1 pootje te gebruiken, magneetje erbij, met de multimeter kan je het doormeten


het type wat je nu toepast heeft aan 1 zijde 2 pootjes
als je ze allebei verbind is het altijd contact zoals Jaap al eerder schreef

kijk naar onderstaande afbeelding je moet 1 pootje nemen
het wisselkontakt bestaat uit NC NO (normal closed) (normal open)

reed wissel.jpg
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Volgende

Keer terug naar Even voorstellen / mijn orgel

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com