Pagina 1 van 1

Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 08:04
door Joopie
Beste Hauptwerk liefhebbers,

Mijn naam is Johan, 32 jaren jong vader van 3 kinderen. Vorig jaar hebben we een woning in Oud-Beijerland gekocht en 1 van de voordelen is dat de huiskamer ruim genoeg is om er een muziek instrument in te zetten. Na heel wat afwegingen is dit uiteindelijk een orgel geworden (piano had ook erg leuk geweest). Deze moet dan natuurlijk wel aan de voorwaarden van de binnenhuis architect voldoen!

Ik heb in mijn jeugd twee jaren orgelles gehad, maar de puberteit gooide roet in het eten in ik gooide er met mijn pet naar waarna ik besloot te stoppen. In het ouderlijk huis heeft altijd een orgel gestaan (Johannes - Domus - Mixtuur met Hauptwerk) en mijn broer heeft jaren in de kerk begeleid waarbij ik vaak registreerde. Ik kwam dus nog regelmatig in aanraking met het instrument de orgel, maar echt spelen kwam er niet van.

Het orgel is uiteindelijk een harmonium uit 1882 van 'American Organ' geworden. Ik had de hoop deze op te kunnen knappen, maar de jaren van opslag heeft het binnen werk de das omgedaan zodat er weinig eer aan te behalen viel, het is ten slotte toch 130 jaar oud! De buitenzijde van eikenhout is daarentegen klokgaaf, dus heb ik besloten om er wat digitaals (hauptwerk!!!) in te gaan bouwen. Ik heb 2 midi keyboards incl pc en 2 touchscreens voor een zacht prijsje op de kop weten te tikken. De keyboards hoop ik dan op termijn in te bouwen, en de 'oude' trekregisters wil ik gaan midificeren. Van mijn oom heb ik een setje MBF544 te leen die via een sweex geluidskaartje prima presteren! Het oorspronkelijke idee om via de stereo af te spelen hebben we laten varen...

In mijn 2 jaar les heb ik geen 'pedaalles' gehad, dit kan ik dus ook niet. Na enkele weken nu regelmatig te hebben gespeeld kan ik muziek uit het koraalboek van Drenth op een nogal zwaar tempo redelijk ten gehore brengen. Dit wil ik ook eerst verder uitbouwen met andere koraalboeken die qua niveau meer eisen voordat ik echt de beslissing neem om alsnog een pedaal te integreren. Orgelles nemen behoord ook nog tot de opties!

Aangezien er in huis nog van alles moet gebeuren heb ik in overleg besloten alleen op de vrijdag avond mijn tijd aan het orgel te besteden. Updates over het inbouwen van hauptwerk in het orgel (is nu geen harmonium meer) zal ik proberen te posten als er weer wat te melden valt! Ik probeer het zo te schipperen dat ik er ook nog is af en toe op kan spelen!

Vooralsnog staat er op dit forum een onnoemelijke hoeveelheid informatie (waarvan ik al veel heb geleerd!!!) en hoop ik er de komende tijd ook nog mijn steentje aan bij te kunnen dragen!

Vriendelijke groet,
Johan.

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 08:20
door Andre_Kaptein
Welkom, en heel veel plezier!!

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 08:21
door Jan Wim
welkom Johan, leuk om je verhaal te lezen. Succes met de update van het harmonium, zo krijgt een antieke kast toch nog een volwaardige eindbestemming.

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 08:54
door Loosman
Welkom op het forum.

Mocht je in de toekomst ook de klank nog willen laten harmoniëren met de kast dan is dit de uitgelezen sampleset.

http://01.hauptwerk-augustine.info/Dutc ... -download/

gratis te downloaden.

Groet Jan

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 09:09
door Jaap380
Welkom Johan!
Mooi Dorp dat oud-Beijerland! Ik ben er opgegroeid.
Heb je geregistreerd op van Oeckelen?
Ben benieuwd naar je vorderingen met de harmonium-transformatie..... We zijn hier dol op foto's

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 09:47
door Joopie
Jan Wim schreef:zo krijgt een antieke kast toch nog een volwaardige eindbestemming.

Dankje! Alles beter dan opstoken in de vuurkorf toch?

Loosman schreef:Mocht je in de toekomst ook de klank nog willen laten harmoniëren met de kast dan is dit de uitgelezen sampleset.

Geniaal Jan, die ga ik zeker uitproberen.

Jaap380 schreef:Heb je geregistreerd op van Oeckelen? We zijn hier dol op foto's

Nee, wij waren lid van de CGK van Rotterdam-Kralingen. Een schitterend van Dam orgel in een lelijke Valckx & Van Kouteren 'ombouw'.

Foto's zullen zeker komen! Zal er van het weekend een paar maken.

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 10:46
door jdegraaf
Dag Johan,

Leuk dat er weer iemand in de Hoeksche Waard met Hauptwerk start!
Ik woon in Puttershoek en speel al jaren met heel veel plezier op Hauptwerk.
Kom gerust een keer langs; je bent welkom.
Stuur dan even een PB

Groet

Hans

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 17:04
door geert01
Pedaal...gewoon DOEN! Het speelt in veel gevallen gemakkelijker met als zonder pedaal, dus voor de moeilijkheidsgraad hoef je het niet te laten, en je hebt een mooie ondergrond.

Je kan natuurlijk ook altijd nog een baskoppel gebruiken, dat alleen de laagste van de gespeelde noten naar je pedaalregisters gaan.....

Leuk projekt, zo met die oude "psalmpomp" ( is niet oneerbiedig bedoeld hoor....ik heb er als kind al op gespeeld...) en je krijgt al haast vanzelf een heel authentiek geheel.....alleen die speakers...das wel een probleempje misschien?

HG

Geert

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 17:28
door Harm
Ha Johan,

Hartelijk welkom hier! Ben benieuwd naar het vervolg.
Mijn huidige orgel heb ik uit je woonplaats. ;)

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 27 jun 2018 18:42
door anco.marijs
Welkom!

Ook ik ben er voorstander van om zo snel mogelijk met pedaal te beginnen. Ik zie nu bij een kennis dat het een gewenning wordt om de basnoot met de handen mee te spelen. En dat moet later weer afgeleerd worden, wat lastiger schijnt te gaan dan dingen aanleren.

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 28 jun 2018 07:22
door Joopie
geert01 schreef:.....alleen die speakers...das wel een probleempje misschien?

Vooralsnog is het idee om deze op knie hoogte in te bouwen. Ik zou de ruimte kunnen creëren in het bovenste gedeelte, maar ja.. ik heb het niet alleen voor het zeggen... ;)

Dank voor de adviezen over het pedaal, er stond een mooie te koop via mp in Goes (had ik het maar gedaan), maar ik wil me eerst concentreren om de boel nu goed in te bouwen zoals ik in gedachten heb. Ik neem jullie adviezen zeker mee, want uiteindelijk zou ik wel pedaal willen spelen!

@Hans, goed om te horen! Zal er vast een keer van komen!

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 28 jun 2018 14:02
door geert01
Daar hebben we de beruchte kniehoogte weer...(zie ander topic). Als het echt niet anders kan, kun je ook nog overwegen, om 2 extra mid/hoogspeakertjes zo hoog mogelijk in te bouwen.......
OVerigens: gaan de luchtbalgen er dan uit?? Anders heb je helemaal niet zo erg veel ruimte onderin.......

Wordt tijd voor een plaatje!

HG

Geert

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 28 jun 2018 18:42
door Bucanier
Welkom Johan op dit leuke en leerzame forum.
groetjes Henk

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 29 jun 2018 07:33
door Joopie
Dank Henk!

geert01 schreef:Daar hebben we de beruchte kniehoogte weer...

Ja ik volg de discussie Geert! Voor mij is dat het verschil tussen goed-beter-best. Aangezien het allemaal nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen staat ga ik voor 'goed'. Neem je tip uiteraard wel mee en kijk wat de mogelijkheden zijn in de beschikbare ruimte!

Vanavond is het 'orgel avond' en hoop ik is wat foto's en schetsen te maken om deze dan een dezer dagen op het forum te zetten.

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 30 jun 2018 23:05
door Henk61
Joop,

Ben heel benieuwd hoe het gaat worden.

Veel succes toegewenst!

Gr. Henk

Re: Even voorstellen Johan (Joopie)

BerichtGeplaatst: 04 jul 2018 16:10
door prestantt
Leuk idee, en succes met de bouw van je orgel!

En als ik 1 tip mag geven, bouw de speakers niet op kniehoogte. Bij ons was het met het huidig orgel echt niet anders mogelijk. Maar het orgel klinkt eigenlijk mooi wanneer je er op 2,5 meter afstand van staat. Achter het orgel mis je alle details. zeker met samplesets waar veel details in zit, is de lol er eigenlijk snel van af. Met Utrecht is het enigszins te doen, maar als het even mogelijk is, doe het echt op oorhoogte! Je kan een hoop met een opbouw en speakerdoek/frontpaneel.