Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Mid side toepassen

Toon actieve onderwerpen


Avatar gebruiker

Berichten: 561

Geregistreerd: 08 nov 2015 12:17

Woonplaats: urk

Bericht 18 feb 2018 11:57

Mid side toepassen

Jan wim had een interessant onderwerp.
maar dan vraag ik me af als je toch wat meer "spreiding" wilt horen, waarom ga je dan investeren in meer speakers
(let wel ik heb het over onze thuis situatie)

kan je dan niet veel beter Mid/Side panning toepassen??????
en een saturation curve aanbrengen op het signaal?????

ik heb het 1 en ander even opgezocht en vertaald met translate

Er zijn vele redenen om een ​​volledige, breed klinkende mix te willen maken. Een mix die waarneembaar voller en breder is klinkt "beter" voor de luisteraar. Het creëren van een mix die meer aanwezig klinkt, maar met een meer sonisch interessante structuur kan interesse toevoegen aan de verschillende secties van een nummer of de rangschikking van een nummer verbeteren.

Een breed klinkende mix kan worden bereikt door verschillende panning- en stereo-beeldtechnieken, waaronder een geheim wapen van de voltooide Engineer: Mid / Side-verwerking. Midden / zijkant is een zeer effectieve manier om aanpassingen aan te brengen in de spacialisatie van een mix of master.

Het middenkanaal is het centrum van een stereobeeld. Wanneer het Mid-kanaal wordt versterkt, neemt de luisteraar een meer gecentreerd (mono) geluid op aan de audio.

Het zijkanaal is de rand van een stereobeeld. Wanneer het zijkanaal wordt versterkt, neemt de luisteraar een ruimer (breder) geluid op in de audio.

Tonale of dynamische aanpassingen, zoals Equalization (EQ), Dynamics, Reverb, etc., worden traditioneel gedaan in mono of stereo. Elke verwerking die wordt toegepast, zou van invloed zijn op het volledige mono / stereosignaal van de audiotrack.

Het concept Mid / Side Processing is afkomstig van een micotechniek die is gepatenteerd door Alan Blumlein in 1934. Het oorspronkelijke idee was om opnieuw te creëren hoe de menselijke oren een stereobeeld horen. Mid / Side werd oorspronkelijk effectief gebruikt als opnametechniek om de 'ruimte' te verbeteren voordat stereoweergave bestond.

De basisinstelling voor opnemen in Mid / Side maakt gebruik van één cardioïde microfoon (midden) en één bidirectionele microfoon (figuur 8) (zijkanten).

Luisteren naar het midden-microfoonsignaal biedt een monobeeld. Bij het toevoegen van het zijdesignaal, verandert het stereobeeld. Hoe harder het zijkanaal is, hoe breder de audio wordt waargenomen. Dit komt door de fasecorrelatie tussen de twee microfoons. Het is een interessant klinkende opnametechniek, vooral bij het opnemen van drumgeluiden in een kamer.

Om in Mid / Side te kunnen verwerken, moet de audio in Mid / Side zijn opgenomen of zou het signaal voor verwerking kunnen worden gecodeerd. In het laatste geval wordt het signaal gedecodeerd na verwerking terug naar het conventionele L + R-formaat voor weergave. Er zijn een paar plug-ins beschikbaar die realtime Mid / Side-codering uitvoeren, inclusief iZotope Ozone, hieronder weergegeven in Mid / Side-modus.

Mid / Side kan een zeer verleidelijk geluid zijn, maar vertaalt zich niet altijd naar een beter resultaat voor een mix. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de effectinstellingen die op de mix staan ​​door goed te luisteren. Zeer zachte Mid-Side-verwerking is over het algemeen gunstig, waardoor extreme instellingen worden voorkomen die faseverschuivingen of onbalansproblemen kunnen veroorzaken.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Oost west kerkorgels klinken thuis op z'n best

Berichten: 4657

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 19 feb 2018 07:27

Re: Mid side toepassen

maarja wat doet het nu in de praktijk??

voor de mensen die het willen proberen heb ik een nieuwe uitleg gemaakt
viewtopic.php?f=9&t=3081
If music is your passion, put your mind where your heart is and leave the rest to DSP.

Keer terug naar Audio software

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com