Home News Forum Kijk/Luister Sample Sets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

Dirac roomcorrectie

Toon actieve onderwerpen


Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 03 maart 2017 19:40

Re: Dirac roomcorrectie

je kunt niet de USB-mic en AISO gebruiken helaas.

waarom niet Pieter?

als je tijdelijk de Asio4all erop zet kan je toch de umik wel benaderen

zie screenshot
umik.jpg



of bedoelen jullie dit niet?
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 03 maart 2017 21:00

Re: Dirac roomcorrectie

Jan Wim schreef:
Loosman schreef:Gebruik je een usb mic?
Het lukt mij niet om met rew een meting te doen. Als je de usb mic. selecteerd dan ziet die de asio drivers of asiorearoute drivers niet en als je eerst deze drivers selecteerd dan ziet tie de usb mic. weer niet.
Heb jij een oplossing (of Jan Wim)

Groet Jan


welke usb microfoon heb je Jan?
de Umik-1 USB ?


Ja die heb ik
Ik ga de asio4all drivers eens proberen
Kan ik dan de metingen via Reaper doen omdat ik via Reaper de tweeters en de lage tonen speakers aanstuur.

Bedankt

Gr Jan

Berichten: 117

Geregistreerd: 14 feb 2011 23:22

Bericht 03 maart 2017 22:59

Re: Dirac roomcorrectie

Je hebt gelijk Jan-Wim, met ASIO4ALL kun je wel de UMIK gebruiken met de ASIO drivers in REW.
Nu weet ik weer wat mijn uitdaging was: de REW output op een fatsoenlijke manier in Reaper krijgen. ASIO4ALL ziet bij mij alleen mijn RME Fireface, ReaRoute wordt niet herkend.
Via Virtual Audio Cable icm ASIO4ALL lukte het me uiteindelijk wel om REW output Reaper in te krijgen maar dat liep lang niet smooth (vertraging, glitches) waardoor het niet bruikbaar was.

Berichten: 38

Geregistreerd: 25 maart 2015 19:20

Woonplaats: Woudenberg

Bericht 11 maart 2017 22:54

Re: Dirac roomcorrectie

Als je REW via rearoute in reaper wilt krijgen moet je de 32 bit versie van de rearoute even installeren.
download de 32 bit versie van reaper
tijdens de installatie zet je alles uit, alleen de rearoute asio driver.
Na deze install kan je in REW de rearoute selecteren.
in reaper 64 bit komt dit nu gewoon binnen. Ik snap niet waarom ze niet ook gewoon de 32 bit drivers installeren....

ik heb zo met REW leuke meetingen gedaan en zo kan je ook het resultaat testen.
in Reaper een track aanmaken voor de MIC en een track voor REW. deze configureer je dan als output en input in REW.
oh ja, waar ik me wel eens suf naar gezocht heb is dat reaper geen geluid gaf.... staat audio recording uit....

Groeten,

Edward

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 11 maart 2017 23:08

Re: Dirac roomcorrectie

inderdaad Edward, ik heb dat in mijn vorige bericht niet benoemd, ik was er vanuit gegaan dat dit een logisch gevolg was, omdat REW ook een 32bits progje is.

bedankt voor de aanvulling

Berichten: 117

Geregistreerd: 14 feb 2011 23:22

Bericht 18 maart 2017 18:30

Re: Dirac roomcorrectie

Bedankt voor de tip, Edward. Met de 32 bits versie van ReaRoute lukt het wel om de output van REW in Reaper te krijgen!

Berichten: 1141

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 01 apr 2017 21:35

Re: Hauptwerk ontmoet Marc Chagall en Oskar heil

_Pieter_ schreef:...Inmiddels heb ik het bij verschillende HW-gebruikers ingeregeld met positief resultaat.
Dus ik ben ook zeker overtuigd van het nut!

Ik vind het wel erg interessant die(dat?) REW. Ik weet niet waar je woont Pieter, maar zou het graag een keer horen en wellicht ook zelf gaan proberen. Ik heb namelijk een flink dreunende lage C.
Begrijp ik nu goed dat RWE een gratis programma is en dat je alleen Reaper en een meetmicrofoon van € 100,- nodig hebt? (Umik 1)?
En kun je daar ook de T/S-parameters van je luidsprekers mee meten?
Laatst bijgewerkt door Jaap380 op 01 apr 2017 22:22, in totaal 4 keer bewerkt.
Wie op kunstof kan spelen, doet het ook graag eens op hout.

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 01 apr 2017 21:46

Re: Dirac roomcorrectie

https://www.roomeqwizard.com/

rew installeren
microfoon kopen
reaper instaleren
meting maken
eventueel correctie filters overnemen in RearEQ
kijken of je geluidskaart 48v heeft als voeding voor de microfoon

of een usb microfoon kopen maar die is wat minder goed
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 09 jan 2018 23:38

Re: Dirac roomcorrectie

Hoi Jan Wim

Ik heb de Sonarworks mic. gekocht. Deze mic. komt met een individuele calibratie file.
Zoals je aangaf is een Usb mic geen goede combi met Dirac omdat ze niet gebruik maken van dezelfde klok i.v.m. synchronisatie van het inkomende / uitgaande signaal. Dit heeft met name impact op de impuls response correctie.
Je had helemaal gelijk!!
Ik heb nu ook metingen met deze mic. gedaan.
Het handige is dat ik tijdens het orgelspelen in Dirac met één muisklik het verschil kan horen tussen de usb.mic. metingen en de Sonarworks metingen.
De verschillen zijn dus groter als gedacht. De usb mic metingen / Dirac correctie klonken voor mijn gevoel al goed maar de Sonarworks mic. klinkt dus veeeel beter. Het geluid is nu nog gedetailleerder, transparanter en ruimtelijker.
De verschillen zijn niet heel klein maar dus duidelijk waarneembaar. Zeker omdat ik dat met één muisklik eenvoudig AB kon vergelijken.
Weer iets geleerd.
Het is me opnieuw duidelijk geworden dat een Hauptwerk console zonder room correctie en dan met name Dirac nooit 100% zal klinken. Roomcorrectie is eigenlijk een must voor Hauptwerk console.

Groet Jan

Berichten: 1141

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 10 jan 2018 00:02

Re: Dirac roomcorrectie

Ha Jan,
heb je nu Dirac gebruikt met 2 verschillende microfoons?
Ik ben namelijk benieuwd of je verschil hoort tussen Dirac en Sonarworks (en dan beide met de Sonarworks-microfoon). Dat prijsverschil is namelijk aanzienlijk...
Wie op kunstof kan spelen, doet het ook graag eens op hout.
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 jan 2018 00:11

Re: Dirac roomcorrectie

Hoi Jaap

Ik heb het alleen bij Dirac gebruikt en nooit Sonarworks geprobeerd.

Groet Jan

Berichten: 237

Geregistreerd: 06 apr 2011 13:54

Bericht 10 jan 2018 01:12

Re: Dirac roomcorrectie

Hello Mr Loosman,
Hierbij krijgt uw nog onverwachts luchtpost uit Canada:
Yamaha heeft een nieuwe versterker die heet de RXV-1083.
Ze maken er reclame mee dat er goede roomcorrectie in dat apperaat zit ingebouwd.
Zou je daarmee its aan hebben voor Hauptwerk?
Hij kost hier normaal 1700 dollar maar is in de aanbieding voor 999 dollar.
Ik wens uw een goede nachtrust
Pete

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 10 jan 2018 09:48

Re: Dirac roomcorrectie

Jaap380 schreef:Ha Jan,
heb je nu Dirac gebruikt met 2 verschillende microfoons?
Ik ben namelijk benieuwd of je verschil hoort tussen Dirac en Sonarworks (en dan beide met de Sonarworks-microfoon). Dat prijsverschil is namelijk aanzienlijk...


Dirac staat bovenaan qua techniek en bedieningsgemak
minpunt is dat er nog steeds geen VST beschikbaar is, deze is wel op verzoek te krijgen maar verkeerd nog in een soort beta status.

Sonarworks is een perfect alternatief wat heel dicht tegen Dirac aan zit qua afhandeling van het signaal.
voordeel is dat er een Systemwide software bijzit die alle muziek op je pc via de correctie afspeelt
minpunt is dat er nog geen multikanaals versie beschikbaar is(wordt aan gewerkt)
dit is wel op te lossen door zelf timing via REW-meting in reaper in te voeren.

ikzelf heb beide partijen draaien. ga je voor het gemak dan is Dirac je partner
let je op het geld en heb je enige kennis van zaken, dan is Sonarworks perfect.

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 10 jan 2018 09:58

Re: Dirac roomcorrectie

Loosman schreef:Hoi Jan Wim

Ik heb de Sonarworks mic. gekocht. Deze mic. komt met een individuele calibratie file.
Zoals je aangaf is een Usb mic geen goede combi met Dirac omdat ze niet gebruik maken van dezelfde klok i.v.m. synchronisatie van het inkomende / uitgaande signaal. Dit heeft met name impact op de impuls response correctie.
Je had helemaal gelijk!!
Ik heb nu ook metingen met deze mic. gedaan.
Het handige is dat ik tijdens het orgelspelen in Dirac met één muisklik het verschil kan horen tussen de usb.mic. metingen en de Sonarworks metingen.
De verschillen zijn dus groter als gedacht. De usb mic metingen / Dirac correctie klonken voor mijn gevoel al goed maar de Sonarworks mic. klinkt dus veeeel beter. Het geluid is nu nog gedetailleerder, transparanter en ruimtelijker.
De verschillen zijn niet heel klein maar dus duidelijk waarneembaar. Zeker omdat ik dat met één muisklik eenvoudig AB kon vergelijken.
Weer iets geleerd.
Het is me opnieuw duidelijk geworden dat een Hauptwerk console zonder room correctie en dan met name Dirac nooit 100% zal klinken. Roomcorrectie is eigenlijk een must voor Hauptwerk console.

Groet Jan



hoi Jan,

inderdaad het valt of staat met de klok synchronisatie dat is een wezenlijk onderdeel wat de impulse kan beinvloeden.
Dirac leest de meetcurve rondom het target, en zal daaruit vandaan werken.

maar je kan nog iets dieper onder water duiken, niet alleen de target, maar ook de filterhelling is bepalend hoe ruimtelijk iets klinkt.
hoe steiler je filter des te slechter wordt de impulse, en krijg je een smaller stereobeeld
kijken waar de impedantie oploopt, en zorgen dat je ruim daarvoor het filter inzet.
dat heeft zeker ook invloed op het uit eindelijke geluidsbeeld.
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 jan 2018 10:23

Re: Dirac roomcorrectie

pedro schreef:Hello Mr Loosman,
Hierbij krijgt uw nog onverwachts luchtpost uit Canada:
Yamaha heeft een nieuwe versterker die heet de RXV-1083.
Ze maken er reclame mee dat er goede roomcorrectie in dat apperaat zit ingebouwd.
Zou je daarmee its aan hebben voor Hauptwerk?
Hij kost hier normaal 1700 dollar maar is in de aanbieding voor 999 dollar.
Ik wens uw een goede nachtrust
Pete


Hoi Pete

Noem me a.u.b. Jan dit forum is niet zo formeel. ;)

De Yamahas zijn zeer goede versterkers. Als je echter Hauptwerk front en rear via deze versterker wil laten lopen dan gaat dat niet omdat er geen 6-8 kanaals pre-ingang opzit. Dat is zonde van al die ongebruikte kanalen.
Je kan hem dan alleen als stereo (met Biamp mogelijkheid!) gebruiken.

Groet uit Den Haag!!
Jan
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 jan 2018 10:26

Re: Dirac roomcorrectie

Jan Wim schreef:
Loosman schreef:Hoi Jan Wim

Ik heb de Sonarworks mic. gekocht. Deze mic. komt met een individuele calibratie file.
Zoals je aangaf is een Usb mic geen goede combi met Dirac omdat ze niet gebruik maken van dezelfde klok i.v.m. synchronisatie van het inkomende / uitgaande signaal. Dit heeft met name impact op de impuls response correctie.
Je had helemaal gelijk!!
Ik heb nu ook metingen met deze mic. gedaan.
Het handige is dat ik tijdens het orgelspelen in Dirac met één muisklik het verschil kan horen tussen de usb.mic. metingen en de Sonarworks metingen.
De verschillen zijn dus groter als gedacht. De usb mic metingen / Dirac correctie klonken voor mijn gevoel al goed maar de Sonarworks mic. klinkt dus veeeel beter. Het geluid is nu nog gedetailleerder, transparanter en ruimtelijker.
De verschillen zijn niet heel klein maar dus duidelijk waarneembaar. Zeker omdat ik dat met één muisklik eenvoudig AB kon vergelijken.
Weer iets geleerd.
Het is me opnieuw duidelijk geworden dat een Hauptwerk console zonder room correctie en dan met name Dirac nooit 100% zal klinken. Roomcorrectie is eigenlijk een must voor Hauptwerk console.

Groet Jan



hoi Jan,

inderdaad het valt of staat met de klok synchronisatie dat is een wezenlijk onderdeel wat de impulse kan beinvloeden.
Dirac leest de meetcurve rondom het target, en zal daaruit vandaan werken.

maar je kan nog iets dieper onder water duiken, niet alleen de target, maar ook de filterhelling is bepalend hoe ruimtelijk iets klinkt.
hoe steiler je filter des te slechter wordt de impulse, en krijg je een smaller stereobeeld
kijken waar de impedantie oploopt, en zorgen dat je ruim daarvoor het filter inzet.
dat heeft zeker ook invloed op het uit eindelijke geluidsbeeld.


Hoi Jan Wim

Moet ik toch eens proberen REW werkend te krijgen met de USB mic. lukte dat niet maar met deze mic. kan ik mij weer eens in Rew. verdiepen.

Groet Jan
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 jan 2018 10:33

Re: Dirac roomcorrectie

Jan Wim schreef:
Jaap380 schreef:Ha Jan,
heb je nu Dirac gebruikt met 2 verschillende microfoons?
Ik ben namelijk benieuwd of je verschil hoort tussen Dirac en Sonarworks (en dan beide met de Sonarworks-microfoon). Dat prijsverschil is namelijk aanzienlijk...


Dirac staat bovenaan qua techniek en bedieningsgemak
minpunt is dat er nog steeds geen VST beschikbaar is, deze is wel op verzoek te krijgen maar verkeerd nog in een soort beta status.

Sonarworks is een perfect alternatief wat heel dicht tegen Dirac aan zit qua afhandeling van het signaal.
voordeel is dat er een Systemwide software bijzit die alle muziek op je pc via de correctie afspeelt
minpunt is dat er nog geen multikanaals versie beschikbaar is(wordt aan gewerkt)
dit is wel op te lossen door zelf timing via REW-meting in reaper in te voeren.

ikzelf heb beide partijen draaien. ga je voor het gemak dan is Dirac je partner
let je op het geld en heb je enige kennis van zaken, dan is Sonarworks perfect.


De timing van de rear kanalen kan je inderdaad zelf instellen alleen heb je met Sonarworks dan geen uitmeting en correctie eq. van de rear kanalen.
Dirac kan je ook gewoon stand alone kunt draaien draaien dus niet in reaper. Dat heb ik zelf nooit geprobeerd. Wat ik begrepen heb is dat het lastig is en dat je Asio4all drivers moet gebruiken en dat de latency iets hoger is.

Groet Jan

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 10 jan 2018 10:38

Re: Dirac roomcorrectie

Rew blijft m.i. Een onmisbare tool Jan, kan je ook exact het akoestisch geboorte punt tussen je drivers bepalen en dit invoeren in je Dsp.
Dit is iets wat correctie software niet doet.


Ik ga eerdaags een proefje doen met een extern tweetertje op de as van de microfoon,om zo alle drivers maar ook kanalen haarscherp te timen, kijken wat dat voor nieuws oplevert .
Normaal is het zo dat 1 speaker als referentie dient om alles uit te lijnen, maar dat moet nog netter kunnen.

Zeker bij dat soort zaken is een USB microfoon taboe, maar daar was je inmiddels al achter ;)

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 10 jan 2018 10:40

Re: Dirac roomcorrectie

Loosman schreef:
Jan Wim schreef:
Jaap380 schreef:Ha Jan,
heb je nu Dirac gebruikt met 2 verschillende microfoons?
Ik ben namelijk benieuwd of je verschil hoort tussen Dirac en Sonarworks (en dan beide met de Sonarworks-microfoon). Dat prijsverschil is namelijk aanzienlijk...


Dirac staat bovenaan qua techniek en bedieningsgemak
minpunt is dat er nog steeds geen VST beschikbaar is, deze is wel op verzoek te krijgen maar verkeerd nog in een soort beta status.

Sonarworks is een perfect alternatief wat heel dicht tegen Dirac aan zit qua afhandeling van het signaal.
voordeel is dat er een Systemwide software bijzit die alle muziek op je pc via de correctie afspeelt
minpunt is dat er nog geen multikanaals versie beschikbaar is(wordt aan gewerkt)
dit is wel op te lossen door zelf timing via REW-meting in reaper in te voeren.

ikzelf heb beide partijen draaien. ga je voor het gemak dan is Dirac je partner
let je op het geld en heb je enige kennis van zaken, dan is Sonarworks perfect.


De timing van de rear kanalen kan je inderdaad zelf instellen alleen heb je met Sonarworks dan geen uitmeting en correctie eq. van de rear kanalen.
Dirac kan je ook gewoon stand alone kunt draaien draaien dus niet in reaper. Dat heb ik zelf nooit geprobeerd. Wat ik begrepen heb is dat het lastig is en dat je Asio4all drivers moet gebruiken en dat de latency iets hoger is.

Groet Jan


Met Sonarworks kan je de rears ook uitmeten en laten corrigeren, alleen je moet een 2e meting maken

Berichten: 237

Geregistreerd: 06 apr 2011 13:54

Bericht 10 jan 2018 15:04

Re: Dirac roomcorrectie

Hello Jan
Nog evenjes1 keer over die Yamaha.
Je kunt wel aparte kanaalen uitsturen .
ik heb een model die 5 jaar oud is en zo gebruik ik hem nu.
Je moet hem op MULTICHANNEL zetten en dan heb je 2 aparte kanaalen voor,FRONT,SURROUND,SURROUND BACK.
Dus je kunt er wel 3 aparte stereos er uit halen.
Groeten uitCanada
Avatar gebruiker

Berichten: 1372

Geregistreerd: 22 feb 2011 21:29

Woonplaats: Den Haag

Bericht 10 jan 2018 15:43

Re: Dirac roomcorrectie

Hoi Pete

Ik heb hem nog eens bekeken maar ik kan alleen preouts ontdekken en geen 6 kanalen input.
Ik heb zelf ook nog een Yamaha rx-v4600 staan en die heeft dat wel en dat heb ik wel gebruikt met Hauptwerk.
En dan is het nog de vraag of je op 6 kanaals ingangen roomcorrectie kan toepassen of dat dat alleen lukt op digitale inputs. Geen idee!

Groet Jan

Berichten: 237

Geregistreerd: 06 apr 2011 13:54

Bericht 10 jan 2018 16:01

Re: Dirac roomcorrectie

Je hebt gelijk!
Dit model heeft geen specifieke ingangen voor SURROUND,SURROUNBACK,FRONT.
Misschien is tie daarom wel in de aanbieding.
De Groeten
Pete

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 12 jan 2018 22:49

Re: Dirac roomcorrectie

Loosman schreef:Hoi Jan Wim

Ik heb de Sonarworks mic. gekocht. Deze mic. komt met een individuele calibratie file.
Zoals je aangaf is een Usb mic geen goede combi met Dirac omdat ze niet gebruik maken van dezelfde klok i.v.m. synchronisatie van het inkomende / uitgaande signaal. Dit heeft met name impact op de impuls response correctie.
Je had helemaal gelijk!!
Ik heb nu ook metingen met deze mic. gedaan.
Het handige is dat ik tijdens het orgelspelen in Dirac met één muisklik het verschil kan horen tussen de usb.mic. metingen en de Sonarworks metingen.
De verschillen zijn dus groter als gedacht. De usb mic metingen / Dirac correctie klonken voor mijn gevoel al goed maar de Sonarworks mic. klinkt dus veeeel beter. Het geluid is nu nog gedetailleerder, transparanter en ruimtelijker.
De verschillen zijn niet heel klein maar dus duidelijk waarneembaar. Zeker omdat ik dat met één muisklik eenvoudig AB kon vergelijken.
Weer iets geleerd.
Het is me opnieuw duidelijk geworden dat een Hauptwerk console zonder room correctie en dan met name Dirac nooit 100% zal klinken. Roomcorrectie is eigenlijk een must voor Hauptwerk console.

Groet Jan



inderdaad Jan correctie en fijn tuning van speakers, is een Must voor Hauptwerk
het kalibreren van de microfoon is ook een must, dat heb je ervaren, ik zelf heb een Beyerdynamic MM1
beyerdynamic_mm1_front.jpg

deze wordt geleverd met een eigen kalibratie file, tevens ook bijgesloten een papieren calibratie , zo kan je precies zien waar de microfoon afwijkt

image11.jpg


vanaf 3kHz gaat de microfoon langzaam 4dB oplopen tot 20khz
in het laag is het niet meer dan 1 dB, maar toch merk je met microfoon unieke calibratie verschil.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.

Berichten: 1141

Geregistreerd: 01 dec 2011 12:35

Woonplaats: Barneveld

Bericht 12 jan 2018 22:54

Re: Dirac roomcorrectie

Jan Wim schreef:
vanaf 3kHz gaat de microfoon langzaam 4dB oplopen tot 20khz
in het laag is het niet meer dan 1 dB, maar toch merk je met microfoon unieke calibratie verschil.

De grafiek loopt maar van 50 - 10000Hz ?
Wie op kunstof kan spelen, doet het ook graag eens op hout.

Berichten: 3382

Geregistreerd: 11 feb 2011 20:42

Bericht 12 jan 2018 23:05

Re: Dirac roomcorrectie

De grafiek loopt maar van 50 - 10000Hz ?


;) :) welkom in de audio wereld Jaap
een microfoon kalibreer je met een zuivere toon van 1000 Hz

kalibratie.jpg


de papieren variant is afgedrukt vanuit een free-field response dit duikt nooit onder 50Hz

de labo-calibratie uiteraard wel van 20-20.000Hz

het klinkt tegenstrijdig maar juist het hoog is bij een kalibratie heel belangrijk, omdat daar altijd de meeste afwijkingen in de microfoon zitten.
terwijl juist in het akoestisch domein het laag meer afwijkt.

maar ook het papiertje laat zien dat de curve tot 20.000Hz loopt
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
VorigeVolgende

Keer terug naar Audio software

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast




Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF. phpBB.nl Vertaling

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com